eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az "alulról jövő változások" aktivistái kapták az alternatív Nobel-díjat

Nigériai és brazíliai környezetvédőknek, egy faluközösségeket építő nepáli alapítványnak és izraeli orvosoknak ítélték oda az idei alternatív Nobel-díjat - jelentették be a svéd fővárosban.

A stockholmi Right Livelihood Award (Helyes Életmód Díj) alapítvány indoklása szerint a felsoroltak azzal érdemelték ki a kitüntetést, hogy kiemelkedő, példás módon léptek fel az "alulról jövő változások" megvalósításáért.

A kitüntetettek összesen 200 ezer euró támogatásban részesülnek.

Az egyik díjat Nnimmo Bassey nigériai környezetvédő kapta, amiért "rámutatott az olajkitermelés társadalmi költségeire". A Brazíliában élő, osztrák származású Erwin Kra:utler püspök az indián őslakosok védelmében folytatott tevékenységéért részesült a kitüntetésben. A nepáli Sappros szervezet és alapítója, Srikrisna Upadhjaj azzal mutatott példát, hogy faluközösségeket mozgósított a saját szegénységük elleni harcra. Negyedikként az izraeli Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) szervezetet tüntette ki a svéd alapítvány, "azért a lankadatlan szellemiségért, amellyel kiállnak minden ember egészséghez való jogáért Izraelben és Palesztinában".

A Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori Európai parlamenti képviselő által 1980-ban alapított Helyes Életmód Díjat évről évre olyan személyeknek és szervezeteknek ítélik oda, akik vagy amelyek a mai világproblémákra igazi alternatív válaszokat adnak, s már jelentős és távlati hatású eredményeket értek el a megvalósításban is, különös tekintettel a környezetvédelemre, az emberi jogokra, a mindennapi élet megkönnyítéséért és az élet minőségének javításáért tett erőfeszítésekre.

Bár a díjat osztó alapítvány maga sosem használja az "alternatív Nobel-díj" kifejezést, mégis ezt tartják a svéd kémikus alapította Nobel-díj legautentikusabb kiegészítésének.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×