eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Vincze Géza: "Szabó Ervin a bukott kommunista rendszer jelképe volt"

A nemrég megalakult Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány megváltoztatná a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét. Az alapítvány elnöke azt mondta: Szabó Ervin a bukott kommunista rendszer jelképe volt, a könyvtár igazgatójaként pedig nem szerzett olyan érdemeket, amelyek miatt az intézmény méltán viselhetné a nevét. Szőcs Géza kulturális államtitkár is támogatja a névváltoztatást, ugyanakkor úgy vélte: erről előbb elemzést kell készíteni, és a névadásról sokakat meg kell kérdezni.

Megváltoztatná a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány. A szervezet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: Szabó Ervin hét évig vezette az intézményt, és munkássága nem volt olyan fajsúlyú, hogy 1945 után nevezzék el a könyvtárat. Vincze Géza szerint utóda, Enyvvári Jenő csaknem húsz évig volt a könyvtár vezetője, és ő lobbizta ki, hogy az intézmény megkapja azt a palotát, ahol ma is működik.

Az 1918-ban elhunyt Szabó Ervin a szélsőbaloldali ideológia egyik hazai apostola volt, a kommunista mozgalom és a tanácsköztársaság szellemi előkészítőjének számított, ezért nevezhették el róla a könyvtárat - fejtette ki a történész.

Vincze Géza kiemelte: Szabó Ervin könyvtárosi ténykedését és ideológia munkásságát mérlegre téve nincs keresnivalója a XXI. század egyik legfontosabb fővárosi intézményének nevében.

A névváltoztatást támogatja Szőcs Géza kulturális államtitkár is. Emlékeztetett, hogy az intézményt eredetileg Fővárosi Könyvtárnak hívták. Szőcs Géza szerint ha mégis nevet kellene adni a könyvtárnak, akkor ő Hamvas Béla írót javasolná, ugyanis az államtitkár szerint ez megfelelő elégtétel volna Hamvas Bélának, aki évekig e könyvtárban dolgozott.

Szőcs Géza ugyanakkor úgy vélte: ha új nevet akarnak adni az intézménynek, akkor arról előbb elemzést kell készíteni, és a névadásról sokakat meg kell kérdezni.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Orbán Viktor már Olaszországban van

A Patrióták Európáért képviselőcsoport vezetői ma a jobboldali Liga pártrendezvényén gyűlnek össze – írta közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×