eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dr. Koppány Tibor, a Széchenyi díjas műemlékmentő

Csaknem negyven esztendőt töltött várak, kastélyok, templomok megmentésével Dr. Koppány Tibor építészmérnök. Tudományos, történeti, építészet- és művészettörténeti kutatói tevékenységéért kapott Széchenyi-díja röviden annyit jelent számára, hogy nem dolgozott hiába.

Nyolcvankettedik évemben vagyok, és huszonkettedik éve már nyugdíjasként nézem a saját műemlékvédelmi szakmámat, amelyben negyven esztendőt dolgoztam. A kapcsolatot nem vesztettem el velük, az máig élő. Ilyenkor az embernek jó visszagondolni arra, amit elkövetett, hogy így mondjam. Az 1950-es, 60-as, 70-es években, amikor aktív műemlékes építész voltam, várakat, kastélyokat, templomokat rajzoltunk le a helyszínen, mértünk centiméterrel a kezünkben, utána fölhordtuk rajzpapírra, aztán a rozzant állapotból megpróbáltunk olyan terveket készíteni, ami szerint jönnek a kivitelezők és rendbe teszik az épületet.

A mai napig figyel a szakmára. Örömmel vagy szomorúsággal teszi?

Megváltozott az egésznek a szellemisége. Amíg mi annak idején körülbelül nyolcvanan-százan voltunk az Országos Műemléki Felügyelőségnél, az ma régészettel muzeológiával egybekapcsolva egy több mint háromszáz munkatársat foglalkoztató nagy intézmény lett. Már nem tudnak úgy foglalkozni egy vár, egy kastély, egy öreg templom helyreállításával, ahogy azt mi csináltuk, mert a munkájuk felében adminisztrálnak. Az aktív műemlékvédelem, az hogy évről évre átadtunk egy-egy régi épületet, és ezekről írtunk, előadásokat tartottunk és filmeket csináltunk, ma már alig van.

Mindenkinek mást jelent egy elismerés. Önnek mit mond a Széchenyi-díj?

Talán azt, hogy miután 1951-ben kaptam kézbe a diplomámat a Műszaki Egyetemen, és ennek már csaknem 60 esztendeje, azóta nem dolgoztam hiába. Ennek ez az esszenciája.

Hanganyag: Szépvölgyi istván

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×