eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Holokauszt kiállítások a washingtoni magyar nagykövetségen

Két kiállítás, a második világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlat és a magyar roma holokausztot bemutató tablósorozat nyílt hétfőn a washingtoni magyar nagykövetségen a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

"Erkölcsi kötelességünk annak biztosítása, hogy a borzalmas bűntettek nem merülnek feledésbe és nem ismétlődnek meg Európában vagy a világ más részén" - mondta Szombati Béla nagykövet a megnyitón.

Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott arról beszélt: "a cigány holokauszt emléknapja fontos üzenet kell, hogy legyen minden demokratikus pártnak, szervezetnek és személynek, hogy a jövőben egyetlen politikai erő sem építhet a gyűlöletre, a kirekesztésre". Megjegyezte, hogy Magyarországon nagymértékben felerősödött a cigány bűnbakképzés, és emberéleteket követelő erőszakos atrocitások történtek. "Fogjunk össze, mi demokraták, és ne engedjük, hogy a történelem megismételje önmagát" - mondta.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerint "nem feledkezhetünk meg a múlt bűneiről". Egy jól működő társadalom folyamatosan felidézi a múltban elkövetett hibákat, és így előzi meg a hasonló szörnyűségek megismétlődését. Hangsúlyozta: a történelem ismétli önmagát, mindig voltak olyan politikai csoportok, amelyek a legvédtelenebb embereket tartották felelősnek a társadalmi gondokért, bűnbakká változtatva őket.

A megemlékezésen elmondta gondolatait a holokausztot túlélő Charles Gati professzor, és a részvevők között volt a Washingtonban tárgyalásokat folytató Szabó Vilmos külügyi államtitkár is.

A "Carl Lutz és a legendás budapesti Üvegház" című tárlat főszereplője Carl Lutz svájci alkonzul, aki több tízezer magyar zsidót mentett meg a második világháború idején Budapesten a náci koncentrációs táborokba való deportálástól. A vándorkiállítást korábban már bemutatták az ENSZ New York-i székházában, a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban, a washingtoni Kossuth-házban, továbbá a New Brunswick-i Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában és a washingtoni szenátus Russell irodaépületében.

"A halál útjai, a porrajmos Magyarországon" című tárlatot - amely 12 tablón idézi fel a porrajmos (roma holokauszt) magyarországi történéseit, a magyar romák elhurcoltatását, a közép-európai táborokban átélt szenvedéseit - egy évvel ezelőtt a New York-i magyar ENSZ-képviseleten állították ki.

A magyar kormány képviselői kedden tárgyalásokat folytatnak az amerikai külügyminisztériumban, szerdán New Yorkban részt vesznek az ENSZ holokauszt megemlékezésén.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×