eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyar tenor nyerte az idei Mezzo Operafesztivált

Nagyszabású gálaesttel zárult kedden a Mezzo Nemzetközi Operaverseny- és Fesztivál a Szegedi Nemzeti Színházban; a legjobb operaénekesnő Kristin Sampson amerikai szoprán lett, míg a legjobb operaénekesnek járó elismerést magyar versenyző, Nyári Zoltán vehette át, aki egyúttal a verseny közönségdíját is elnyerte.

Az esten kiderült az is, hogy a közönségnek az idei öt versenyelőadásból David Alagna operája, az Egy halálraítélt utolsó napja tetszett a legjobban; a darabot a debreceni Csokonai Színház állította színpadra.

A legjobb férfi operaénekesnek járó elismerést és a közönségdíjat Nyári Zoltán vihette haza. Az 1970-ben született tenor 2005 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. Repertoárján többek között Mozart-, Verdi-, Csajkovszkij-, Kálmán- és Lehár-szerepek találhatók.

A versenyen azt a tehetséges előadót keresték, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és a színészi alakítást. A megmérettetésen csaknem félszázan indultak, a döntőbe azonban csak tizenhárman jutottak be.

A gálán az összes, döntőbe jutott énekes fellépett. A koncerten a Pannon Filharmonikusok közreműködésével duetteket, tercetteket énekeltek népszerű operákból, többek között Verdi, Puccini, Bizet műveiből.

Idén a debreceni Csokonai Színház, az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház és a svájci Theatre Bienne Soleure is részt vett egy-egy produkcióval a Mezzo operaversenyben, a már tavaly is közreműködő gdanski Opera Baltycka és a New York-i Dicapo Opera mellett. A döntő helyszíne ezúttal is a Szegedi Nemzeti Színház volt.

Öt különböző opera főbb szerepeire hirdették meg a versenyt; a kész produkciókat Szegeden szemlézte a nemzetközi zsűri és a közönség egy kéthetes fesztivál keretében.

A díjkiosztó gálaműsort a Duna Televízió segítségével élőben közvetítette a Mezzo Televízió, így a világ harminckilenc országában kísérhették figyelemmel a kulturális eseményt az operarajongók.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×