eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Szíven szúrt ország nem csak Marian Cozmáról szól

A mai közélet és közbiztonság állapotait mutatja be a Szíven szúrt ország című film, amely Marian Cozma, a meggyilkolt veszprémi kézilabdázó haláláról szól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kálomista Gábor filmproducer, aki hozzátette: túl sok magyar film készül, amelyre nincs igény.

Május elején mutatták be a Szíven szúrt ország című, Marian Cozmának, a veszprémi kézilabdacsapat játékosának meggyilkolásáról készült dokumentumfilmet. A film részben érzelmi alapon készült - vallotta be az alkotás producere az InfoRádió Aréna című műsorában, hozzátéve: nagyon régen szurkol már a Veszprém csapatának.

Kálomista Gábor elmondta: úgy gondolta, ha már van egy kamera, akkor kezdjék el megörökíteni az eseményeket, de ahogy haladtak beljebb "a dolgok sűrűjébe", egyre inkább látta, hogy dokumentumfilmmé állhat össze az alkotás.

Ez nemcsak egy Marian Cozma-életfilm, hanem a mai közállapotokat is feldolgozó alkotás - azt próbálja kideríteni, hogyan jut odáig a magyar közbiztonság, hogy egy kitűnő sportolót leszúrjanak - mondta a producer, aki hozzátette: a Szíven szúrt ország műfaja fikciós dokumentumfilm, amely azt jelenti, hogy színészekkel a tények és az adatok alapján megpróbálták a gyilkosság eseményeit eljátszani, a történteket rekonstruálni.

Indokolatlan filmek indokszemléje


Kálomista Gábor úgy véli: ma túl sok filmet forgatnak Magyarországon. Egy nem létező piacon túltermelés van, és nincs arra igény, hogy hetenként új magyar film kerüljön a mozikba - mondta a producer arra utalva, hogy tavaly 41 alkotást mutattak be.

Komolyan el kell gondolkodni arról a filmkészítőknek, hogy milyen és mennyi filmet forgatnak, a támogatóknak és a pénzosztó szervezeteknek pedig arról, hogy mit támogatnak - fogalmazott Kálomista Gábor, aki szerint a Magyar Filmszemle is egy poros, idejétmúlt rendezvény, "az indokolatlan filmek indokszemléje".

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×