eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lerobbant vár és érvágók: angol utazók Pest-Budáról

Az első angol utazó 1669-ben érkezett Magyarországra. Az angolok eleinte az ország ásványkincsei iránt érdeklődtek, később leírták a török megszállás nyomait, a reformtörekvéseket, megemlékeztek Széchenyi Istvánról és a budapesti kávéházakról. Többek között ez derül ki Sárközi Mátyás író, kritikus, az InfoRádió munkatársának előadásából, amely csütörtökön 17 órakor lesz a Kossuth Klubban.

Mit láttak az angol utazók a 19. századi Pest-Budán, majd a három város egyesülésével létrejött Budapesten? - erről tart előadást csütörtökön 17 órától a Kossuth Klubban Sárközi Mátyás író, kritikus, az InfoRádió munkatársa.

Mint mondta, a britek utazókedve közismert, és nem elhanyagolható szerepe volt a gyarmatbirodalom kialakításában sem. Először postakocsin zötyögtek keresztül Európán, aztán gőzvasúton. Párizsban francia nyelvórákat vettek, a férfiak vívómesterhez jártak, a lányok pedig illemtanra. Megnézték Genfet, kipróbálták a hegymászást.

Magyarországra viszont kevesen jutottak el. Az első ide vezető utak indoka az volt, hogy ásványi kincseket kerestek hazánkban. Megnézték a bányákat, és fölmérték, mi eladó errefelé. Eduard Brown doktor 1669-ben érkezett Budára. A többiek a 18. században érkeztek, és a budai vár romos állapotáról értekeztek beszámolóikban, illetve arról, hogy hol tart az újjáépítése. Aztán a 19. században már érdekes beszámolókat írnak a magyar reformtörekvésekről. Különösen Széchenyi István alakja ragadta meg őket.

Az utazók leírták a látványosságokat, például hogy milyen szép a Duna-parti klasszicista épületsor. Kipróbálták a török fürdőket, és elszörnyedtek azon, hogy férfiak és nők egy medencében fürödhettek. A romos Rudas vizében mártózó, hiányos öltözetű férfiak és nők mellett ott működött az érvágó, ami elég véres látványt nyújthatott. De megemlítették a kávéházakat is, ahol együtt kávéztak a nemesurak és a piaci kofák - ami Angliában elképzelhetetlen volt.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×