eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Meglepetés az Andy Warhol-kiállításon

A Picasso és Goya után újabb világhírű művész alkotásai érkeznek Szegedre: Andy Warhol nagyszabású kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Reök Palotában május 8-ig. A pop art legkiemelkedőbb alakjáról egy különleges filmet is bemutatnak a szervezők.

Az 1928-ban az Egyesült Államokban született Andy Warholt mindenki ismeri, még az is, aki ezt nem is tudja magáról, hiszen alkotásai reklámplakátokon és pólókon köszönnek vissza. Mindenkinek beugrik Marilyn Monroe négy variációban kiszínezett arca, vagy a Coca Cola számára készített reklámkép - ez nem is csoda, hiszen a művész pályáját a reklámszakmában kezdte.

A filmjeiről is híres, a tömegkultúra iránt nyitott alkotó több mint 70 alkotása látható Szegeden, a művek egész munkásságát átfogják - mondta az InfoRádióban Herczeg Tamás, a Reök Palota igazgatója.

A tárlat - amelynek biztosítási értéke 300 millió forint - elsősorban Warhol képzőművészeti alkotásait mutatja be, az alkotó azonban számos filmet is készített, elsősorban az unalomról. (A homoszexualitását nyíltan vállaló művész halála is érdekesen alakult: miután felépült egy súlyos sebesülésből - egy a Biciklisfiú című filmjében szereplő labilis idegzetű fiatal nő meglőtte - egy rutinműtétből felépülve egy infúziótól kapott mérgezést, ez vezetett szívrohamához.)

A szegedi kiállítás egyik érdekessége az az amatőr felvétel, amelyen elképzelhető, hogy Andy Warhol látható az '50-es évek közepén, Szegeden. A film valódiságát, valamint azt, hogy a művész járt-e ekkor a csongrádi megyeszékhelyen, még vizsgálják a tárlat szervezői.

Hanganyag: Fehér Anna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×