eur:
389.76
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szépművészeti: üvegkocka, föld alatti bővítés és különleges kiállítások

Idén kezdődik meg a Szépművészeti Múzeum bővítése - mondta az InfoRádióban az intézmény főigazgatója. Baán László Aréna című műsorunkban közölte: a új, föld alatti, kétszintes épületszárnyban helyet kap egy 1200 négyzetméteres kiállítótér is. A beruházás négymilliárd forintba kerül.

Kibővítik 2009-ben a Szépművészeti Múzeum épületét. Mint azt Baán László főigazgató az Arénában elmondta, az új szárny a föld alatt épül, hasonlóan a párizsi Louvre-hoz - ott sem volt lehetőség a felszínen építkezni. Ott ennek a leglátványosabb része a híres üvegpiramis, nálunk pedig üvegkocka jelezi majd; a bővítmény nyolcezer négyzetmétere két szintre oszlik. Lesz egy 1200 négyzetméteres kiállítótér időszakos tárlatoknak, valamint étterem, kávéház, gyermekmegőrző és előadóterem is.

Baán László közölte: mindez négymilliárd forintba kerül, ennek 90 százalékát uniós pénzekből állják. Az 1200 négyzetméter valamivel nagyobb, mint amekkora területen a közelmúlt népszerű tárlatai, például a Van Gogh-kiállítás helyezkedett el. Azt a területet, ahol a nagy kiállításokat rendezték eddig, visszakapja az állandó tárlat.

Az igazgató kifejtette: a felszínről, a Hősök teréről nem lesz észlelhető a változás, az új komplexum a múzeum járdaszigetének széléig terjed majd ki a föld alatt. Ugyanakkor a kilencszer kilenc méter alapterületű üvegkocka utalni fog a változásokra - és a Louvre piramisára -, valamint lesz egy bevágás a főlépcsőben, hogy onnan is be lehessen majd lépni az új "szárnyba".

A várható tárlatokról is szólt a stúdió vendége. Az El Greco-kiállítás február 5-ig tart nyitva. Február közepén a francia szimbolizmus nagy alakjának, Gustave Moreau-nak nyílik retrospektív tárlata Mítoszok földje címmel, az antik görög mítoszok köré csoportosítva a művész alkotásait. Ez a kiállítás azért is különleges, mert Párizsból, a művész nevét viselő múzeumból érkezik, és sehol máshol nem lesz látható Európában, a tárlat végével pedig visszaköltözik a francia fővárosba.

Márciusban a tavaszi fesztivál nyitányaként Csehországgal együttműködve Alphonse Muchának, a szecesszió cseh mesterének A nő dicsérete című kiállítása érkezik a magyar fővárosba. Mivel a jeruzsálemi Izrael Múzeum nagy része zárva lesz rekonstrukciós munkálatok miatt, júniusban olyan darabok érkeznek hozzánk, amelyek az ottani állandó kiállítás részei, és csak azért engedik el, mert kiváló velük a Szépművészeti kapcsolata - hívta fel a figyelmet Baán László. Ezek közt lesznek a holt-tengeri tekercsek darabjai, Rembrandt és Chagall, valamint kortárs művészek alkotásai. Júliusban Turner és Itália címmel érkezik a Edingboroughból egy tárlat, ami oda Ferrarából megy.

Õsszel pedig kizárólag Budapesten lesz látható a Boticellitől Tizianóig című, az olasz reneszánsz művészetét bemutató kiállítás. Ezen a Szépművészeti Múzeum és olyan európai múzeumok gyűjteményének darabjait láthatjuk majd, mint a Louvre, de még a New York-i Metropolitanből is érkeznek ide művek.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×