eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Einstein: a vallás gyerekes és primitív

Egy most nyilvánosságra került levél, amit Albert Einstein írt egyik barátjának, arról árulkodik, hogy a világhírű fizikus erősen lenézte a vallást - legalábbis élete utolsó éveiben.

Már több éve vitatkoznak azon, hogy vajon mi volt a katolikus neveltetésben részesült, de zsidó magánórákat vevő Albert Einstein valódi véleménye a vallásról. Egyesek szerint hitt Isten létezésében, mások viszont kétségbe vonták ezt. Egy most nyilvánosságra került levél az utóbbi táborba tartozóknak ad igazat.

Az a szó, hogy isten, az emberi gyengeség kifejezése és terméke. A Biblia ugyan tiszteletre méltó, ennek ellenére elég gyerekes primitív legendák gyűjteménye. Semmilyen értelmezés, bármennyire is körmönfont az nem tud változtatni ezen - áll az 1954. január 3-án kelt levélben, amelyet filozófus ismerősének, Eric Gutkindnek írt.

Einstein, aki egy évvel a levél megírása után halt meg 76 évesen, a zsidó vallást sem kímélte. Azt állította, hogy a zsidó nép semmi esetre sem isten kiválasztottja. Számomra a zsidó vallás a többihez hasonlóan a leggyerekesebb babonák megtestesülése. A zsidó emberek, akiknek közösségéhez én is tartozom, nem rendelkeznek más tulajdonságokkal, mint más emberek - állítja a relativitás elméletét kidolgozó Nobel-díjas tudós.

A több évtizedig magántulajdonban lévő levet hamarosan elárverezik, és érte várhatóan 8000 font (közel 3 millió forint) feletti összeget kell kifizetnie az elszánt műgyűjtőnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×