eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A Nobel-díj "kész katasztrófa"

Doris Lessing Nobel-díjas brit írónő szerint megkapni a legnagyobb presztízsű kitüntetést "kész katasztrófa".

A botrányos politikai kijelentéseiről hírhedt írónő egy rádióinterjúban elmondta: amióta 2007-ben Nobel-díjat nyert, akkora médiafigyelem övezi, hogy alig bír regényt írni, így lehet, hogy végérvényesen befejezi az alkotást.

Csak interjúkat adok, és azzal töltöm az időt, hogy fotókat készítenek rólam. A Nobel-díj kész katasztrófa - panaszolja a 88 éves írónő, aki bevallotta: már jó ideje abbahagyta az írást, mert egész egyszerűen nincs energiája rá. Legutolsó regénye, az Alfréd és Emily 2007-ben jelent meg Angliában.

Miután tavaly Stockholmban bejelentették, hogy ő kapja az irodalmi Nobel-díjat, még azt nyilatkozta: a köszönöm nem elég, amikor megnyered a legnagyobb díjat. Elképesztő és őrületes - mondta akkor Lessing, aki a Nobel-díj 106 éves történelmében a 11. női irodalmi díjazott volt.

Lessing Iránban született, majd szüleivel Rhodesiába (a mai Zimbabwéba) költözött, míg 1949-ben Angliában telepedtek le. Művei mellett politikai tartalmú nyilatkozataival is magára irányította a figyelmet. A szeptember 11-ei amerikai terrortámadásról például azt mondta: az nem volt olyan borzalmas, mint az IRA bombái Angliában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×