eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Békét kötöttek Richard Wagner ellenségeskedő utódai

Megállapodott a bayreuthi operafesztivál igazgatói posztjáért küzdő két Wagner-leszármazott. Eva Wagner-Pasquiernek és Katharina Wagnernek azért kellett egyezséget kötnie, mert a szponzorok a támogatás megvonásával fenyegettek.

Évek óta folyik a harc a bayreuthi Wagner-fesztivál igazgatói posztjáért a család három tagja, Nike és Katharina Wagner, valamint Eva Wagner-Pasquier között.

Az operafesztivált egészen 2006-ig Richard Wagner unokája, Wolfgang szervezte. A férfitól tavaly második házasságából született lánya, a 29 éves Katharina Wagner vette át részben a stafétát, ő rendezte a Nürnbergi mesterdalnokokat, ám az előadás nem kapott jó kritikákat.

Wolfgang Wagner egyértelművé tette, hogy Katharinát szemelte ki utódjául, ehhez azonban másik lányának, az első házasságból született Eva Wagner-Pasquier-nak is van néhány szava, a 63 éves asszonyt ugyanis a rendezvény igazgatótanácsa 2001-ben a fesztiváligazgatói poszt várományosának jelölte ki.

A fesztivál jövője szempontjából a két nőnek most félre kell tennie ellenséges érzelmeit, apjuk ugyanis lemondott a vezetői posztról, mivel szponzorai azzal fenyegettek, hogy megvonják az anyagi támogatást a rendezvénytől annak bizonytalan háttere miatt.

Lesz-e valódi együttműködés?

A 88 éves Wolfgang Wagnernek döntésével legalább unokahúgát, Nikét sikerült eltávolítania a poszt közeléből, az azonban még mindig kérdéses, hogy a két féltestvér képes lesz-e együtt dolgozni a fesztivál sikeréért, vagy továbbra is megmarad köztük az évek óta tartó ellenségeskedés.

A két nő szinte egyáltalán nem is ismeri egymást. Kapcsolatukról Katharina Wagner így nyilatkozott: "Természetesen láttuk egymást a fesztiválon, a körülmények azonban nem tették lehetővé, hogy megismerjük egymást".

Katharina és Eva Wagner-Pasquier között tavaly ősszel, utóbbi édesanyjának halálakor enyhült. "Gudrun halála után jöttem rá, hogy folytatnunk kell a munkát a fesztivál érdekében, és ezt csak családként tudjuk megtenni" - tette hozzá Wolfgang Wagner fiatalabbik lánya.

A féltestvéreknek április végéig kell kidolgozniuk közös tervüket a fesztivál megrendezésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×