eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az orosz maffia harcba száll az összevert tinédzser naplójáért

Egy erdélyi cigányprímásokról készült dokumentumfilm, egy tindézserkori terhesség Oscar-díjas története, és egy Londonban játszódó krimi is szerepel a holnapi mozibemutatók között.

Csütörtöktől játsszák a mozik Bereczki Csaba: Életek éneke című dokumentumfilmjét. Az idei Filmszemlén is vetített alkotás a 76 éves korában elhunyt Fodor Sándor Neti hegedűs temetésével kezdődik, amire közel s távolról érkeznek a gyászoló prímások. A film az erdélyi cigányzene jellegzetes alakjait és sokszínűségét saját környezetében kívánja bemutatni.

Kelemen László népzenész, a Hagyományok Háza igazgatója vezetésével a film betekintést enged abba, mit is jelent az erdélyi cigány közösségek számára a mindent átjáró muzsika, éppen ezért több kritikus is erdélyi Buena Vista Social Clubként jellemezte a filmet.

Gyilkos ígéretek
 
Szintén a héten mutatják be Naomi Watts, Viggo Mortensen és Vincent Cassel főszereplésével az Eastern Promises - Gyilkos ígéretek című filmet.

Miután egy londoni kórházban egy brutálisan összevert, ukrán tinédzser belehal a szülésbe, Anna, a szülészeten dolgozó nővér úgy dönt, hogy megkeresi a lány rokonait. A lánynál talált napló elvezeti egy orosz étteremhez, ott azonban a helyi maffia vezetői bármi áron vissza akarják szerezni a rájuk nézve terhelő erejű naplót.

A feszült tempójú, fordulatos thriller remek színészei közül Viggo Mortensent, az orosz maffia végrehajtóját, alakításáért többek között BAFTA, Arany Glóbusz és Oscar-díjra is jelölték.

Juno

A gyermekkori terhességet több humorral, mégis drámai eszközökkel mutatja be a hét harmadik premierje, a Juno. A címszereplő vidéki gimnazista lány épp csak ki akarta próbálni a szexet, ám egyből teherbe esett. Az abortusz helyett azonban inkább örökbe kívánja adni születendő gyermekét.

Miközben megtalálja az adoptáló szülőket és látszólag minden meg is oldódik, a kilenc hónap alatt Junónak mégis szembesülnie kell azzal, hogy kamaszkori élete már soha nem lesz a régi. A szívhez szóló filmet a női főszerepet játszó Ellen Page meggyőző alakítása mellett a forgatókönyvíró Diablo Cody alkotása teszi hitelessé, aki sztriptíztáncosnői karrierje után választotta az írást. Munkáját az idei Oscar-díj átadón a legjobb eredeti forgatókönyv díjával jutalmazták.

Ugyancsak a héten mutatják be a Függetlenség napját rendező Roland Emmerich kőkorszaki látványmoziját, a I.e. 10000-t, és a Christian Clavier és Daniel Auteuil főszereplésével készült francia kém-vígjátékot, Zűrös páros címmel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×