eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Oscar-díj: "Egyszer csak hallottuk, hogy felüvölt"

A Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját helyi idő szerint vasárnap este Los Angeles-ben a 80. Oscar-gálán. Joel és Ethan Coen alkotását összesen négy szoborral díjazták, az alkotás nyert a legjobb rendezés, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is. A legjobb férfi főszereplő Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), a legjobb női Marion Cotillard (Piaf) lett.

A Nem vénnek való vidék című film sikerét hozta a 80. Oscar-gála, melyet magyar idő szerint hétfő hajnalban tartottak Los Angelesben. Joel és Ethan Coen alkotása nyolc jelöléséből összesen négy szobrot nyert el, közte a legfontosabbnak számító legjobb film díját is.

A Coen-fivérek alkotása emellett a legjobb rendezés, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő (Javier Bardem) díját is besöpörte.

A legjobb női főszereplő a Piaf címszerepét alakító Marion Cotillard lett, a férfiaknál Daniel Day-Lewis (Vérző olaj) győzött. A legjobb női mellékszereplőnek a Michael Clayton színésznőjét, Tilda Swintont találták.

A kétmillió dolláros cipő

A Vérző olaj nem csak Daniel Day-Lewis révén nyert Oscar-díjat, hiszen a film operatőre, Robert Elswit is győzött saját kategóriájában. A legjobb eredeti forgatókönyvnek Diablo Cody Junoját választották. Érdekesség, hogy az első filmjéért rögtön szobrot nyerő írónő 2 millió dollár értékű, gyémánttal díszített cipőben vonult végig a vörös szőnyegen.

Három Oscar-díjat nyert a Bourne-ultimátum (legjobb keverés, hang- és filmvágás). A legjobb animációs film, a Walt Disney-produkcióban készült, Brad Bird rendezte Lecsó lett.

A legjobb egész estés dokumentumfilm díját Alex Gibney és Eva Orner Afganisztánban játszódó Taxi a sötétbe nyerte el. A legjobb külföldi film díját A hamisítók című osztrák alkotás kapta. A Stefan Ruzowitzky rendezte film a második világháború idején egy koncentrációs táborban játszódik, ahol a foglyokat a nácik hamis dollárok gyártására kényszerítik.

Oscar, a republikánus elnökjelölt

Az est házigazdája Jon Stewart műsorvezető volt, aki - utalva az Oscar 80. születésnapjára - kijelentette: ez a kor "automatikusan a republikánus párt elnökjelöltjévé tenné" a közelgő elnökválasztáson, utalva a legnagyobb esélyes John McCain korára.

A szervezők természetesen nem hagyták ki az alkalmat, és a mára már klasszikussá nemesedett gálákról és emlékezetes győztesekről készített bejátszásokkal vezették fel a vasárnap estét.Ezt mondták ők

"Ethan és én kölyökkorunk óta filmezünk, amit most csinálunk az nem sokban különbözik attól" - Joel Coen a testvérével közösen nyert legjobb rendezőnek (Nem vénnek való vidék) járó Oscar-díj átvétele után.

"Köszönet a Coen-testvéreknek, hogy elég őrültek voltak, hogy elhitték, el tudom játszani a szerepet és hogy a történelem legiszonyúbb frizuráját varázsolták a fejemre" - Javier Bardem, a legjobb férfi mellékszereplő díjának átvételekor.

"Ennél közelebb soha nem leszek a lovaggá ütéshez" - Daniel Day-Lewis, miután átvette a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat Helen Mirrentől, aki tavaly II. Erzsébetet alakította a Királynő című filmben, amiért akkor elnyerte a szobrot.

"A díj az írókat illeti. Szeretném külön megköszönni a többi jelöltnek, nagyra becsüllek titeket, minden nap tanulok tőletek valamit" - Diablo Cody, a Juno forgatókönyvírója, megemlékezve a sztrájkolókról.

"Két éve forgattuk ezt a filmet, két Handycammel. Három hétig tartott és százezer dollárba került. Eszünkbe sem jutott, hogy valaha egyáltalán hasonló teremben lehetünk egy ilyen közönség előtt" - a legjobb betétdal (Falling Slowly) díját elnyerő ír Glen Hansard.

"Meg sem tudok szólalni. Köszönöm, élet; köszönöm, szerelem; valóban élnek angyalok ebben a városban" - a legjobb női főszereplő Oscar-díját elnyerő Marion Cotillard (Piaf).

"Ha esetleg érdekelné Önöket, mit csinálunk itt a reklámszünetekben: nos, leginkább megjegyzéseket teszünk a ruhákra, melyekben a gálát nézik odahaza" - Jon Stewart műsorvezető a nézőkhöz.

"Hála Istennek. Végre felnőttem. Még soha nem éreztem felnőttnek magam - mérges is lennék, ha annak érezném" - George Clooney a vörös szőnyegen, amikor arról kérdezték, mit érez, hogy jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

"Természetesen már aludtunk, apu fennmaradt, hogy megnézze, mi történt. Egyszer csak hallottuk, hogy felüvölt, és arra gondoltunk: 'Tudod mit? Lehet, hogy jelöltek az Oscar-díjra'" - a 13 éves Saoirse Ronan arról, hogy miként tudta meg, hogy jelölték a legjobb női mellékszereplő díjára.Legjobb film:
Nem vénnek való vidék (Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin)

Legjobb színész:
Daniel Day-Lewis (Vérző olaj)

Legjobb színésznő:
Marion Cotillard (Piaf)

Legjobb mellékszereplő:
Javier Bardem (Nem vénnek való vidék)

Legjobb mellékszereplőnő:
Tilda Swinton (Michael Clayton)

Legjobb rendező:
Ethan és Joel Coen (Nem vénnek való vidék)

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Juno (Diablo Cody)

Legjobb adaptált forgatókönyv:
Nem vénnek való vidék (Joel Coen, Ethan Coen)

Legjobb operatőr:
Robert Elswit (Vérző olaj)

Legjobb vágás:
A Bourne-ultimátum (Christopher Rouse)

Legjobb látványterv:
Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya (Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo)

Legjobb jelmez:
Elizabeth: Az aranykor (Alexandra Byrne)

Legjobb smink és maszk:
Piaf (Didier Lavergne, Jan Archibald)

Legjobb eredeti filmzene:
Vágy és vezeklés (Dario Marianelli)

Legjobb betétdal:
Falling Slowly (Once) (Glen Hansard, Markéta Irglová)

Legjobb hang:
A Bourne ultimátum (Scott Millan, David Parker, Kirk Francis)

Legjobb hangvágás:
A Bourne ultimátum (Karen M. Baker, Per Hallberg)

Legjobb vizuális effektek:
Az arany iránytű (Michael L. Fink, Bill Westenhofer, Ben Morris, Trevor Wood)

Legjobb animációs film:
L'ecsó (Brad Bird)

Legjobb idegen nyelvű film:
Die Fälscher (Ausztria, Stefan Ruzowitzky)

Legjobb dokumentumfilm:
Taxi to the Dark Side (Alex Gibney, Eva Orner)

Legjobb rövid dokumentumfilm:
Freeheld (Cynthia Wade, Vanessa Roth)

Legjobb animációs rövidfilm:
Peter & the Wolf (Suzie Templeton, Hugh Welchman)

Legjobb élőszereplős rövidfilm:
Le Mozart des pickpockets (Philippe Pollet-Villard)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×