eur:
389.65
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az emberek veszedelmes közelségben

Az emberek veszedelmes közelségében címmel, a Rákosi-korszak idején a Magyar Színházi Szövetségben elhangzott felszólalásokból készült összeállítást mutat be a Katona József Színház Kamra Stúdiója.

Zsámbéki Gábor rendező az InfoRádióban elmondta: az elhangzó beszédekből azt tudhatják meg a nézők, ki, hogyan próbálta meg túlélni az előző, nyomasztó rendszert, amikor "a politikai az élet legkisebb sejtjeinkbe is behatolt".

A felszólalók többsége a magyar színházi élet neves alakja volt: Bajor Gizi, Egressy Gábor, Jászai Mari, Szacsvay Imre.

A beszédek 1950 és '54 között hangzottak el, az előadás címe pedig Somlay Artúrtól származik. '51-ben a Nemzeti Színház minden tagjától azt kérte, hogy adjon be egy önéletrajzot. Somlay azonban egy "különös, sörét írást" adott be, amelyben szerepelt egy mondat: "Sírfeliratom ez legyen: az emberek veszedelmes közelségében éltem, most talán nyugtom lesz".

Zsámbéki Gábor az InfoRádióban elmondta: még az idén hét másik hasonló darabot állítanak színpadra, amely napjainkig felvonultatja a magyar színházi élet drámai eseményeit vagy drámai szereplőit.

Az utolsó a napjainkban folyó vitáról, a színházi szerkezetátalakításról szól majd. A Notóriusok sorozatot Zsámbéki Gábor mellett Bezerédi Zoltán, Gothár Péter, Máté Gábor, Pelsőczy Réka és Zsótér Sándor állítja színre.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×