eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elzárt fővárosi műemlékek nyílnak meg

Gróf Batthány Lajos születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Kulturális Örökség Napjai programsorozat idei tematikája a reformkor és a klasszicizmus építészetét helyezi a középpontba.

Az Európa Tanács által 1984-ben elindított Európai Örökség Napok célja, hogy a nyilvánosság számára ingyenesen tegyen megtekinthetővé műemlékeket, emlékhelyeket és olyan intézményeket, amelyek a hétköznapok során a nagyközönség számára nem bejárhatók.

A programsorozathoz csatlakozó helyszínek vállalják, hogy vezetésekkel és esetenként más kulturális programokkal is vendégül látják látogatóikat.

A Magyarországon 1999. óta megrendezett Kulturális Örökség Napjai a fővárosban több mint 120 programmal várja az érdeklődőket. Az idei tematika a klasszicista építészetet helyezi a középpontba, így vezetéssel egybekötve lesz látogatható a Sándor palota, az I. kerületi Városháza és a Fiumei Úti Sírkert.

Fűvészkert, Pálmaház, Károlyi Palota

A Fűvészkert kiállítással mutatja be a Pálmaházat, és felújításának történetét, a Károlyi Palotában pedig Fábri Anna irodalomtörténész a reformkori társasági és irodalmi életről tart előadást vasárnap délelőtt.

Több közintézmény, így az Országos Levéltár, a Nemzeti Bank, a rendőrség Teve utcai székháza, az Uránia Mozi, a Magyar Színház és a Vígszínház is séta keretében látogatható a Kulturális Örökség Napjai alatt, és csak erre az alkalomra nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt az Országos Atomenergia Hivatal.

Az ipari létesítmények iránt érdeklődők megtekinthetik a KFKI területén a Budapesti Kutatóreaktort, a közlekedésbarátok pedig a Fogaskerekű kocsiszínjében felújított járművekkel találkozhatnak, valamint Pesterzsébet közlekedésének elmúlt 100 évéről láthatnak kiállítást a ferencvárosi kocsiszínben.

Több oktatási intézmény, így a Budapesti Műszaki Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Kara és a Közép-Európai Egyetem épülete is sétákkal, előadásokkal és filmvetítésekkel várja az érdeklődőket, és csaknem minden budapesti múzeum készül valamilyen programmal a hétvégére. A látogatási időkről és a rendevényekről részletes információkkal a Kulturális Örökség Napjai honlapja szolgál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×