eur:
391.25
usd:
366.47
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Alakul a botrány Szolnokon

Nem csillapodnak a viták a szolnoki Szigligeti Színházban az új igazgató kinevezése miatt. Szikora János, a színház hivatalban lévő vezetője megkezdte a szerződések megkötését a társulat tagjaival, elmondásuk szerint arra hivatkozva, hogy konzultált a leendő igazgatóval, Balázs Péterrel, ám az új pályázatot még csak most írták ki a vezetői posztra. A szolnoki társulatból mindössze nyolc színész írta alá a következő évadra szóló szerződést, a többiek vagy nem kaptak ajánlatot, vagy elutasították azt - mondta Czapkó Antal színművész.

Hogy honnan lehet sejteni, ki lesz a nyertese egy most kiírt pályázatnak? Szalay Ferenc polgármester április elején a szolnoki színház igazgatói pályázatának kiírásakor közölte: felkérte Balázs Pétert, hogy adja be jelentkezését a posztra.

Az önkormányzat szóvivője, Pókász Endre az InfoRádióban elmondta: szerinte ebben nincs semmi különös. Kiemelte: a polgármester tiszta lapokkal játszik.

Nem is döntés ez, hanem egy felkérés, amely egy nagyszerű színészi pályának és egy komoly szakembernek szól - tette hozzá a szóvivő.

Ezzel az állítással a színházi szakma nagy része nem ért egyet. Úgy vélik: politikai döntésről van szó, és Balázs Péter felkérése szakmailag megalapozatlan.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége levélben kérte a szolnoki teátrum fenntartóitól, hogy függesszék fel a pályáztatást, és halasszák a következő évad elejére.

Véleményük szerint ezzel biztosított volna a társulat további működése. A dokumentumot aláírta - mások mellett - Jordán Tamás, Novák Eszter és Hegedűs D. Géza.A konfliktus akkor kezdődött Szolnokon, mikor az első pályázat kiírása után Szikora János, a teátrum jelenlegi vezetője úgy fogalmazott: előre megvan az eredmény, így fölösleges a pályáztatás.

Később elnézést kért akkori mondataiért, ám ezt követően az öt pályázó közül a Törőcsik Mari vezette szakmai zsűri által legjobbnak tartott jelölt, Rátóti Zoltán visszavonta pályázatát. Az önkormányzat új jelölést kért.

A színházi szakma összefogást sürget, mert attól tartanak, ez csak egy precedens, és az előttük álló igazgatóváltások országszerte hasonlóan zajlanak majd.

Kilenc embernek ajánlott közalkalmazotti szerződést, nyolcnak pedig egy darabra szóló szerződést a szolnoki színház vezetése, ezt  nyolcan fogadták el - mondta az InfoRádiónak Czapkó Antal.

A Szigligeti Színház művésze hozzátette: akik még szeretnének valamit a szakmától, nem fogadták el a színház ajánlatát, és azt mondták, hogy kikérik maguknak az eljárást.

Várhatóan szétbomlik a társulat, és lesz egy közepesnél gyengébb színház haknielőadásokkal - közölte Czapkó Antal.

A szolnoki Szigligeti Színház művésze kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy valós pályáztatás folyjon, és szakmai alapon döntsenek az új vezető személyéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×