eur:
391.19
usd:
365.43
bux:
68030.68
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Elbocsátották a Győri Nemzeti Színház igazgatóját

Elbocsátották állásából Korcsmáros Györgyöt, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját. Utóda ideiglenesen Forgách Péter színművész lett.

A Győri Nemzeti Színház élén ideiglenesen a színház egyik művésze, Forgách Péter áll, miután Korcsmáros Györgyöt nemcsak hogy menesztették, a polgármester - ismeretlen tettes ellen - büntető feljelentést tett a színházban tapasztalt visszásságok miatt.

A volt igazgató ellen már régóta folyik a vizsgálat. A hivatalos indoklás szerint a vezető fegyelmi vétséget követett el azzal, hogy közalkalmazotti státuszából adódó kötelezettségit többször megszegte.

Hogy a hivatalos szövegezés pontosan mit takar, nehéz értelmezni, ám annyi bizonyos: a fegyelmi vizsgálóbiztos a rendkívüli közgyűlésen szabálysértések tömkelegéről beszélt.

113 millió forint

Úgy fogalmazott: az igazgató túllépte a költségvetési előirányzatot, s ez a túlköltekezés tavaly elérte a 113 millió forintot, azaz a teátrum költségvetésének több mint 10 százalékát.

A fegyelmi biztos tévesnek minősítette azt az állítást, hogy Korcsmáros György művészeti vezető, aki csak a jó színvonalú színházért felelős, a gazdasági ügyek pedig a gazdasági igazgató hatáskörébe tartoznak.

Szijjártó Péter, az önkormányzat többségi Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a vitában kifejtette: nem művészeti kérdésről van szó, hanem gazdálkodási-fegyelmi problémáról.

A színház gazdasági anomáliái közül emlékeztetett arra, hogy közel 30 millió forintért üdülési jogot vásároltak, s emiatt 2037-ig elkötelezték magukat a használatidíj-fizetésre.

Korcsmáros szerint a struktúra rossz

Korcsmáros György hozzászólásában azt fejtegette, hogy rossz a színház finanszírozási struktúrája. Miután a közgyűlés döntött: Korcsmárosnak mennie kell, a volt igazgató elmondta: a döntés miatt munkaügyi bírósághoz fordul.

Kijelentette: büszke arra, hogy 15 éves igazgatósága alatt a színház 160 bemutatót tartott, és büszke arra a légkörre is, ami az elmúlt másfél évtizedben a győri teátrumot jellemezte.

Eperjes Károly is pályázik?


"A végeredményből visszafelé csak egyet lehet tudni: hogy már akkor tudták, hogy én bűnös leszek, amikor még nem volt vizsgálat" - fogalmazott Korcsmáros György.

Egyelőre nem tudni, ki váltja őt a teátrum élén. A sajtóban korábban megjelent híresztelések szerint Eperjes Károly színművész is pályázik az igazgatói posztra. Õ azonban nem erősítette meg ezt az állítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×