eur:
395.46
usd:
372.37
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Meghökkentő vallomás: "Lehet, hogy skizofrén vagyok"

Az író nem egy foglalkozás, aki évente ír egy könyvet, az rabszolga - vélekedett Umberto Eco olasz író, a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége az esemény nyitónapján. A Rózsa neve című regény szerzője elmondta: csak akkor ír, amikor kedve van, és ez óriási szabadságot biztosít számára.

Umberto Eco olasz író a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. A számos tanulmány és öt regény írója hangsúlyozta, hogy regényei írásakor nem gondol elméleti tárgyú műveire. "Lehet, hogy skizofrén vagyok" - jegyezte meg.

A Foucault-inga című műve készítésekor azonban annyi információt gyűjtött össze, amit nem írhatott mind bele a kötetbe, így egy egyetemi kurzust indított a témában - idézte fel Umberto Eco, aki leszögezte: "A regény szól, hogy 'én itt most befejeződöm' és ezt a szerzőnek el kell fogadnia" - szögezte le az író.

"Gyermekkori tartozásomat fizettem meg azzal, hogy regényíró lettem" - fogalmazott Umberto Eco utalva arra, hogy már tíz éves korában elkezdett írni, de az első próbálkozásokat négy évtizedes csend követte.

Minden író beleír műveibe valamit az életéből, ad valamit magából még akkor is, amikor a legantipatikusabb szereplőt formálja meg - mondta legújabb regénye, a Loana királynő titokzatos tüze című könyvről.

"A Loana akkor a cikluslezáró művem, ha meghalok, mielőtt újat írhatnék" - mondta beszélgetőpartnere és regényei fordítója, Barna Imre kérdésére reagálva. "Lehet, hogy még 150 regényt írhatok" - jegyezte meg, kiemelve, hogy realista és a múlt megszállottja, ezért mindig a már megtörtént dolgokról ír.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×