eur:
395.85
usd:
365
bux:
73926.97
2024. július 31. szerda Oszkár

Minden idők ledrágább magyar festménye lehet

A művészen és a tulajdonos családon kívül eddig szinte senki nem látta azt a Csontváry-festményt, amelyet december 15-én bocsátanak aukcióra a Kieselbach Galériában. Az aukciósház tulajdonosa az InfoRádióban elmondta: különlegessége miatt a kép kikiáltási ára 85 millió forint, amely a magyarországi árverések eddigi legmagasabb összege.

Kieselbach Tamás közölte: a Szerelmesek találkozása, vagy a Randevú című kép álló formátumú, 1902-03 körül keletkezett. A vásznon szereplő férfi arca Csontváry Kosztka Tivadar arcvonásait idézi, és nincs kétség a festmény eredetisége felől.

Arról, hogy a kép ilyen sokáig rejtőzködött, a galériatulajdonos azt mondta: pezsgő, eleven kulturális élet kell ahhoz, hogy a neves festményeket láthassák az emberek; valamint az is, hogy biztonságban érezhesse magát, aki az ország egyik legjelentősebb festőjétől birtokol egy képet.

A műalkotás jelenleg nem védett, így kivihető az országból. A kép legfontosabb részlete egyébként szerepel Lehel Ferenc 1931-es, Csontváryról megjelent könyvében.

A magyarok a múltjukat vásárolják vissza

Kieselbach Tamás szerint a megszorítások nem befolyásolják a műtárgykereskedelmet, a magyar piac ugyanis rendkívül kicsi és specifikus.

"Az aktuális gazdaságpolitikai történések csak nagyon áttételesen hatnak a műtárgypiacra, hiszen csak pár ember engedheti meg magának ezt a szép luxust. Magyarországon az emberek nem befektetési céllal vásárolnak, hanem a múltjukat, a kultúrájukat, az emóciójukat vásárolják vissza a műtárgyakon keresztül" - vélekedett a szakember.

A galériatulajdonos hozzátette: sokkal finomabb ez a közeg annál, hogy közvetlen és direkt gazdasági hatások érvényesüljenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 15:14
×
×
×
×