eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Listavezető a magyar esszégyűjtemény Hollandiában

Hiánypótló mű jelent meg Hollandiában a XX. századi magyar irodalomról, amely máris a könyveladási lista élén áll Groningenben. A Márai Sándortól Szabó Magdáig című esszégyűjteményt egy lengyel származású professzor állította össze.

A holland Van Gennep könyvkiadó gondozásában megjelent XX. századi és kortárs magyar irodalmat bemutató kötetet Jolanta Jastrzebska, a Groningeni Egyetem Finnugor Tanszékének professzora szerkesztette.

A kötet elején a szerző áttekintést ad az irodalmi művek keletkezésére ható magyar politikai és társadalmi áramlatokról, a magyar irodalom helyzetéről. Szakszerűen, ugyanakkor közérthető formában mutatja be a kor magyar íróit és a szerző számára legkedvesebb műveiket.

A gyűjteményben Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal, Ottlik Géza, Kertész Imre, Konrád György, Nádas Péter, Esterházy Péter és Szabó Magda művei szerepelnek.

A kötet hiánypótló, ugyanis Hollandiában rendkívül népszerű a XX. századi és a kortárs magyar irodalom.

A lengyel származású oktató harminc éve tanítja az egyetem bölcsészkarának magyarul tanuló, illetve a magyar irodalom iránt érdeklődő hallgatóit.

Jolanta Jastrzebska-nak számos tudományos publikációja jelent meg, tevékenységét a nemzeti kulturális örökség minisztere az elmúlt évben Pro Cultura Hungarica díjjal ismerte el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×