eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő (b-j) a révkomáromi migrációs csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón 2024. október 22-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szerb-szlovák-magyar csúcs Révkomáromban: "a Nyugat pánikban van"

Közös tájékoztatót tartott zárt ajtók mögötti tanácskozása után a szerb elnök, a szlovák kormányfő és a magyar miniszterelnök, hármójuk legfőképp a migráció témakörében egyeztetett.

Közös sajtótájékoztatót tartott a révkomáromi várban Aleksandar Vucic szerb államfő, Robert Fico szlovák kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Hármójuk zárt ajtók mögötti találkozóján előzőleg a témák közt szerepelt az illegális migráció feltartóztatása, az unió külső határainak védelme és a regionális együttműködés is - tudósít a Híradó.hu.

Robert Fico a tájékoztatón barátinak nevezte az eszmecserét, a szlovák kormányfő közölte, a keddi találkozó lényege: "igazunk volt", amikor a migrációs válság elején kimondták, hogy "az illegális migráció elleni fellépés legfontosabb része a határok megvédése".

"Az uniónak nincs szüksége a kötelező kvótákra és a migránsok szétosztására" – tette hozzá.

Köszönetet mondott a szerb elnöknek, hogy a migrációs válság idején védték a határokat. A szlovák kormányfő közölte, hogy minél előbb csatlakoznia kell Szerbiának az EU-hoz. Hasonlóképpen köszönetet mondott magyar kormányfőnek is, hogy határozottan fellép az illegális migrációval szemben.

Aleksandar Vucic arról beszélt, hogy közös munkával érték el az eredményeket, köztük, hogy idén 80 százalékkal csökkent az illegális migránsok száma.

Hozzá hasonlóan Orbán Viktor is örömét fejezte ki, hogy májusi merénylete óta mennyire felépült Robert Fico, "a két nép közelebb van egymáshoz, mint a korábbi 100 évben" - jegyezte meg.

Orbán Viktor kijelentette, "ha milliószám engedély nélkül engedünk be embereket, akkor abból baj lesz".

"Magyarországot nem terheli felelősség a kialakult migrációs helyzetért: 2015 óta 8 millió menedékkérelmet adtak be, és volt 3,8 millió illegális határátlépési kísérlet" - fordította a problémát a számok nyelvére.

Szerinte Brüsszel nem képes az ügyben cselekedni, közben viszont a nyugati vezetők pánikban vannak, rossz döntéseket hoznak, ilyen a schengeni rendszer szétbontása is.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×