eur:
400.25
usd:
366.87
bux:
74592.77
2024. október 15. kedd Teréz
Nyitókép: Pixabay

Kémbotrány miatt nyomoznak, Giorgia Meloni és Mario Draghi is érintett

Az Intesa Sanpaolo ellen nyomozást indítottak az olasz hatóságok, miután a bank egy volt alkalmazottja illegálisan kémkedett több ezer ügyfél számlaadatai után - jelentette hétfőn az ANSA olasz hírügynökség.

A bank közölte, nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy vizsgálat alá vonták. Bari városának ügyészei, akik az adatvédelmi incidens ügyét vizsgálják, nem kívánták kommentálni a jelentést.

Az Intesa a biztonsági rés felfedezése után először felfüggesztette, majd elbocsátotta az alkalmazottat, riasztotta az olasz adatvédelmi hatóságot, és sértett félként panaszt tett. Az olasz nagybank közölte, hogy csak akkor tudta riasztani a hatóságokat, amikor "egy kiterjedt és pontos elemzés világos képet adott az eseményekről".

Vasárnap a bank nyilvánosan bocsánatot kért, miután kiderült, hogy mintegy 3500 ügyfél, köztük Giorgia Meloni miniszterelnök és Mario Draghi volt miniszterelnök számláit sérthették meg - írja a Portfolio.

A korábbi alkalmazott nevét nem közölték, és az sem világos, hogy az illető miért férhetett hozzá a számlákhoz.

A bari ügyészek először számítógépes rendszerekhez való visszaélésszerű hozzáférés és az állambiztonságot érintő információk ellopásának kísérlete miatt nyomoznak. Azt is vizsgálják, hogy az Intesa azonnal riasztotta-e a hatóságokat, miután felfedezte a nyilvánvaló jogsértést.

Az olasz jog szerint egy vállalat számos, az alkalmazottai által elkövetett állítólagos bűncselekményért felelősségre vonható. A vizsgálat alá helyezés azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy vádat emelnek ellene, vagy hogy végül bíróság elé állítják.

Míg az alkalmazottnak a bankon belüli szerepköréből adódóan engedélye volt a folyószámlaadatokhoz való hozzáférésre, az Intesa belső ellenőrzési rendszere túlzott számú adatkérést észlelt, ami miatt belső vizsgálat indult - mondta a Reutersnek egy, az ügyet ismerő személy.

Miután a belső ellenőrzési rendszer jelezte a rendellenességeket, a bank azonnal megkezdte a fegyelmi eljárást és a hosszú és összetett értékelést - állítja az Intesa.

Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×