eur:
401.04
usd:
366.76
bux:
0
2024. október 11. péntek Brigitta
Hacker attacking internet
Nyitókép: seksan Mongkhonkhamsao/Getty Images

Trükkös módszerekkel szivárognak be az észak-koreai kémek a nyugati cégekbe

Kim Dzsongun hírszerzői a mesterséges intelligenciát is felhasználják ahhoz, hogy bejuthassanak a kiszemelt nyugati cégekbe.

Már évek óta problémát jelentenek Észak-Korea ipari kémei, akik főleg amerikai és brit cégekbe szivárognak be - írja a Bloomberg összeállítása alapján a Világgazdaság. A portál szerint ezek az észak-koreai beszivárgók főleg IT-mérnökök, és fizetésük jelentős részét hazautalják Kim Dzsongun kormányának, ami ezeket fegyverfejlesztési célokra költi.

Észak-Korea ipari kémkedése új magaslatokba emelkedik a mesterséges intelligencia fejlődésével: deepfake technológiákkal már játszi könnyedséggel tudnak nyugati vállalatokba beszivárogni és otthonról, Észak-Koreából pénzt keresni Kim Dzsongun fegyverfejlesztéseinek. Nemrég az Egyesült Államokban vádat emeltek egy Tennessee államban élő férfi ellen, aki segített észak-koreai IT-mérnököknek állást találni amerikai és brit cégeknél, egy úgynevezett „laptopfarm” segítségével. Ezek a mérnökök Észak-Koreában tartózkodtak, de az amerikai munkaadóik számára egy Tennessee állambeli címet jelentettek be és amerikai fényképes önéletrajzot adtak be. A Világgazdaság idézi Bloomberg hírügynökséget, ami arról írt, hogy

a washingtoni Igazságügyi Minisztérium szerint Észak-Korea világszerte több ezer magasan képzett informatikai szakembert küldött ki,

megtévesztve a cégeket és kijátszva a nemzetközi szankciókat. Ez segíti az ország veszélyes fegyverprogramjainak finanszírozását. A vádirat szerint a Tennessee-ben élő férfi több százezer dollárt szerzett a mérnökök számára, miközben azok amerikai és brit cégeknél dolgoztak.

Májusban egy másik férfit vádoltak meg Arizonában hasonló vádakkal. Ebben az esetben az észak-koreai mérnökök több mint 300 céget, köztük amerikai bankokat is megkárosítottak, és több mint 6,8 millió dollárt szereztek fizetésként. Kim Dzsongun beszivárgó mérnökei nem új keletű problémát jelentenek. Az USA-ban már 2023 októberében tömegével lepleztek le észak-koreai távmunkásokat, akik megtévesztéssel, hamis önéletrajzzal jutottak be amerikai nagyvállalatokhoz.

Ezeket a beszivárgó ügynököket Észak-Korea kormánya képzi ki és bízza meg az ipari kémkedéssel. Az FBI szerint nemcsak Államok-szerte szerződtek hamis személyazonossággal az észak-koreai munkások, hanem más országokban is. A szövetségi hatóságok szerint 1,5 millió dollárt foglaltak le, valamint 17 domain nevet, amelyek ügyében még folyik a nyomozásnak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita rock and roll volt
Bejelentés vállalkozóknak: jön a Demján Sándor-program

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.

Kiss J. László az Arénában: patthelyzet Ausztriában, akár előre hozott választás is jöhet

Az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt többséget szerezne, és a programokat is könnyen össze lehetne fésülni, mégis valószínűbb, hogy a választáson vesztesek alkothatnak többpárti koalíciót – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Kijev augusztusban indított nagyszabású hadműveletet az oroszországi Kurszk területe ellen, Moszkva mostanra jelentős erősítéseket telepített át a területre – írja az Ukrajinszka Pravda. Nem kizárt, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen – idézi Andrej Kolesznyik orosz parlamenti képviselőt az MK.ru. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 07:04
×
×
×
×