eur:
399.33
usd:
363.96
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
kikapcsolás számítógép kikapcsolódás laptop munka pihenés feltöltődés szabadság nyaralás
Nyitókép: Pixabay

Franciaországban járt Oszama bin Laden fia, sőt - kitiltották

Életvitelszerűen élt Normandiában férjként. Megvan, miért kellett mennie.

Kitiltották Franciaország területéről Omar bin Ladent, a terrorista Oszama bin Laden egyik fiát, aki el is hagyta már az országot - jelentette be kedden Bruno Retailleau belügyminiszter.

Omar bin Laden, aki "több éve a nyugat-franciaországi Normandiában élt egy brit állampolgár házastársaként", "2023-ban olyan megjegyzéseket tett közzé a közösségi oldalain, amelyek a terrorizmus dicsőítéseként értelmezhetők" - indokolta a döntést a tárcavezető az X közösségi oldalon.

Emiatt a normandiai Orne megye prefektusa Franciaország területének elhagyására kötelezte és "elérte Omar bin Laden távozását" - tette hozzá.

"Az igazságszolgáltatás megerősítette ennek a nemzetbiztonsági érdekből hozott döntésnek a jogszerűségét, és a közigazgatási beutazási tilalom garantálja, hogy semmilyen okból nem térhet vissza Franciaországba" - írta a miniszter.

A Le Figaro című napilap értesülése szerint a belügyminisztérium hétfőn hozta meg a végzést, az érintett pedig már tavaly elhagyta Franciaországot.

Az al-Kaida dzsihadista szervezet alapítóját, és a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek kitervelőjét, Oszama bin Ladent 2011-ben Pakisztánban ölték meg az amerikai különleges erők.

A 43 éves Omar bin Laden Szaúd-Arábiában született, ott töltötte a gyermekkorát is, de élt Szudánban és Afganisztánban is. Miután 19 évesen szakított az apjával, több arab országban tartózkodott huzamosabb ideig, majd 2016-ban Franciaországba telepedett le, ahol festőművészként élt Normandiában, többször voltak kiállításai, amelyek kapcsán interjúkat is adott a francia sajtónak.

A kiutasítási határozatot azért kapta, mert 2023. május 2-án, apja halálának évfordulóján, méltatta az emlékét.

"A történelmet csak ilyen emberek vérével írják, hogy elmeséljük ezeknek a mártíroknak a történetét, akik történelmet írtak, nemzeteket építettek és dicsőséget hoztak. Az ő vérük a hitünk mentőövét jelenti az Ítélet Napjáig. Nyugodjanak békében" - írta a terrorista fia a Twitter-oldalán, amelyet azóta felfüggesztettek.

A Le Figaro szerint Omar bin Laden ellen terrorizmus dicsőítése miatt indítottak vizsgálatot a francia hatóságok, szabadlábra helyezése után pedig kitoloncolták.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Menekülnek az évszázad vihara elől a floridaiak, sorra fogynak ki az üzemanyagból a kutak

Menekülnek az évszázad vihara elől a floridaiak, sorra fogynak ki az üzemanyagból a kutak

A floridai benzinkutak jelentős részéből kifogyott az üzemanyag, miközben a lakosság tömegesen menekül a közelgő Milton hurrikán elől. A GasBuddy adatai szerint az állam töltőállomásainak közel 16 százaléka már nem tudja kiszolgálni az ügyfeleket. A helyzet várhatóan tovább romlik, ahogy a vihar közeledik Florida partjaihoz - írta a Cnbc.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×