eur:
394.67
usd:
354.31
bux:
72804.01
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetőivel és magas rangú tisztségviselőivel Szentpéterváron 2023. június 17-én. Az afrikai vezetők látogatásának célja az ukrajnai béke előmozdítása.
Nyitókép: Pavel Bednyakov

Kis-Benedek József: nagy orosz katonai akció állhat Putyin mozgósító döntése mögött

Száznyolcvanezer fővel növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora szerint Oroszország januárban egy nagyszabású támadásra készülhet, de a hadsereg létszámának növelését figyelmeztetésnek is szánhatják.

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök. A december 1-jétől hatályba lépő elnöki döntés a fegyveres erők állományát 2 389 130 főben állapítja meg, amiből másfél millió a katona. Az előző vonatkozó rendelet, amelyet az újabb semmisnek nyilvánít, a létszám 2 209 130 fő volt, beleértve 1 320 000 katonát. A korábbi rendelet 2023. december 1-jétől hatályos.

Kis-Benedek József az InfoRádióban kiemelte az elnöki rendelet kapcsán, hogy az orosz fegyveres erőknél az aktív állomány 1 millió 100 ezer fő, és ennek a töredéke harcol az ukrán fronton, rajtuk kívül pedig a tartalékállomány létszáma másfél millió ember. "Bőven van miből behívni, és nem is feltétlen szükséges elrendelni általános mozgósítást, aminek politikai következményei lennének, tehát a hadsereg megerősítése óriási problémát nem okoz az orosz vezetésnek" – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

A MTA doktora szerint Vlagyimir Putyin a döntésével vélhetően egy nagyobb, intenzívebb támadást készít elő, a szakértő szerint erre januárban nyílhat majd lehetőség. Addig jelentősen befolyásolhatja a háború állását az amerikai elnökválasztás kimenetele, mert elképzelhető, hogy béketárgyalások kezdődnek, de az is, hogy szükség lesz a harcoló erők létszámának emelésére. "A hadsereg létszámának növelése nem okoz nagy problémát. Inkább a haditechnika területén látok gondot, de az is kezelhető" – mondta Kis-Benedek József.

Az elnöki döntés bejelentése mögött a szakértő szerint az állhat, hogy Putyin a mozgósítással az ukrán erőket próbálja figyelmeztetni arra, hogy az orosz területeket ne támadják meg. A lépés összefügg a kurszki betöréssel is, mert ha azt vissza akarják verni, márpedig erre az orosz elnök határozott utasítást adott, ahhoz nagyobb létszámra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pusztító Borisz ezt műveli a térségünkkel - árvízi körkép videóval

A Kelet- és Közép-Európa fölött örvénylő Borisz ciklon hatására a térség országaiban szörnyű árvizek pusztítanak. A közösségi médiába feltöltött videókból válogattunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Van-e értelme az iskolai mobilhasználat tiltásának?

Van-e értelme az iskolai mobilhasználat tiltásának?

Mint a tanévkezdésről szóló írásom második részében jeleztem, a mobilok iskolai használatának betiltása az elnyomó rendszerrel szembeni ellenállás szimbólumává vált, különösen miután a közoktatásért felelős miniszter elbocsájtotta egy budapesti gimnázium – a rendelkezés szellemével ellentétes magatartást tanúsító – igazgatóját. Ebben az írásban mégis kísérletet teszek arra, hogy tényekkel igazolt szakmai megfontolások alapján beszéljünk erről a témáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×