eur:
393.24
usd:
355.79
bux:
72327.59
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart Kijevben 2024. július 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij: egyelőre megtartjuk az elfoglalt orosz területeket

Ukrajna arra készül, hogy "győzelmi terve" részeként meghatározatlan ideig ellenőrzése alatt tartja azokat a területeket, amelyeket Oroszországban foglaltak el az ukrán erők augusztusban - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.

"Mi nem akarjuk az ő területüket, a mi célunk az, hogy helyreállítsuk a saját területi integritásunkat. Azért ejtettünk orosz hadifoglyokat, hogy ukrán foglyokra tudjuk majd kicserélni őket" - mondta Zelenszkij az interjúban.

"Nem akarjuk az elfoglalt orosz térségekben elterjeszteni az ukrán életmódot. Azt a területet egyelőre tartani fogjuk a győzelmi tervünk részeként, hogy lezárjuk a háborút" - fogalmazott az NBC honlapján közölt leirat szerint, hozzátéve, hogy az erre vonatkozó javaslatot hamarosan ismertetik nemzetközi partnereikkel. A riporter kérdésére válaszolva leszögezte:

nincs szükségük orosz területekre, azokat egyelőre "elméleti szinten" tartják ukrán ellenőrzés alatt.

Ukrán csapatok augusztus elején meglepetésszerűen betörtek az oroszországi Kurszk megyébe. Kijev azt állítja, hogy csaknem 500 négyzetkilométernyi orosz területet tart ellenőrzése alatt, és több száz orosz hadifoglyot ejtett.

Zelenszkij azt mondta, a kurszki akció "megelőző csapás" volt annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy Oroszország ütközőzónát alakíthasson ki az ukrán határ mentén. Az ukrán elnök szerint a washingtoni vezetésnek nem volt tudomása az oroszországi betörés tervéről, amelyet még Ukrajnán belül is gondosan titokban tartottak.

"Valóban nem tájékoztattunk senkit erről, és ez nem bizalmatlanság kérdése" - mondta Zelenszkij,

megjegyezve, hogy a tavaly nyári ukrán ellentámadás sok tekintetben azért vallott kudarcot, mert olyan sokat reklámozták és beszéltek róla, és ezzel lehetőséget adtak az oroszoknak, hogy felkészüljenek. "Ezúttal még az ukrán hírszerzés sem volt beavatva, csak a legszűkebb kör tudott róla, és azt hiszem, ez volt a siker egyik kulcsa" - jelentette ki az ukrán elnök.

Az interjúban Zelenszkij azt is kijelentette, arról nem beszélhet, hogy Ukrajna készül-e további orosz területek megszerzésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Esnek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék

Tegnap jelentős mínuszban zártak az amerikai tőzsdék. Az esést a Nasdaq vezette több mint 3 százalékos eséssel, ami elsősorban az Nvidia közel 10 százalékos esésének tudható be. Emellett az is figyelemre méltó, hogy a befektetői félelemindexnek nevezett VIX-index több mint 38 százalékot ugrott meg, miután ismét előtérbe kerültek a növekedéssel kapcsolatos aggodalmak. Ezt követően nagyobb mínuszokat láthattunk ma reggel az ázsiai tőzsdéken is, a japán Nikkei közel 4 százalékot esett, ezt követően pedig az európai tőzsdék is mínuszban vannak. A hangulat azt követően kezdett romlani kedden, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést, emellett ráadásul a félvezető iparból érkező gyenge számok is aggasztják a befektetőket. Utóbbi eredményeként tegnap nem csak az Nvidia, de más chipgyártók, köztük az AMD és az Intel is jelentős mínuszban zárták a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×