eur:
393.36
usd:
356.43
bux:
72789.98
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Nyitókép: Pixabay

Újabb kihívás előtt a Boeing: több tízezer alkalmazott léphet sztrájkba

Szeptember 13-tól kezdődően, több mint másfél évtized után először léphet sztrájkba a vállalat 30 000 dolgozója.

A Boeing és az amerikai Nemzetközi Gépész Szakszervezet közötti szerződés szeptember 12-én jár le. Megállapodás hiányában a Washington állambeli dolgozók 16 év után először léphetnek sztrájkba - írja a CNN Business cikke nyomán a Portfolio.

"Minden fő kérdésben - bérek, egészségügyi ellátás, nyugdíj, szabadidő - mesze vagyunk a közös állásponttól"

- mondta Jon Holden, az IAM 751-es körzetének elnöke a megegyezés esélyeiről.

Ugyan mindkét fél szeretne munkabeszüntetés nélkül megegyezni, a szakszervezeti tagok elégedetlensége és a korábbi engedmények megnehezítik a tárgyalásokat. Mint írják, a Boeing új vezérigazgatója, Kelly Ortberg igyekszik javítani a kapcsolatot a szakszervezettel, de Jon Holden szerint ennek a tárgyalóasztalnál még nincs nyoma.

A Boeing leállása széles körű hatással járna az amerikai gazdaságra, tekintettel a vállalat jelentős szerepére és kiterjedt beszállítói hálózatára. Emellett a légitársaságok már most is küzdenek a Boeing késedelmes szállításai miatt - írja a lap.

A szakszervezet jobb munkakörülményeket és garanciákat követel, a vállalat ezzel szemben a pénzügyi helyzetére hivatkozik.

Az elmúlt öt évben a Boeing 33,3 milliárd dollár működési veszteséget halmozott fel. Ráadásul az utóbbi években egyéb problémákkal is küzdöttek, többek között tervezési hibákból eredő halálos balesetekkel, minőségi és biztonsági kérdésekkel, veszteségekkel.

Címlapról ajánljuk
Bauer Bence: az AfD nem tud áttörni a politikai tűzfalon, a BSW viszont odakerült a kormányzás kapujába

Bauer Bence: az AfD nem tud áttörni a politikai tűzfalon, a BSW viszont odakerült a kormányzás kapujába

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet igazgatója szerint a szövetségi kormányzat nem úgy értelmezte a tartományi választási eredményeket, hogy változtatnia kell a politikáján, hanem úgy, hogy azt csupán nem magyarázták el elég jól. Mindenesetre az AfD és az új BSW erősödése, különösen utóbbi lehetséges, CDU-val történő kormányzása jelentős ellentéteket hoz reflektorfénybe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×