eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
Rendőrök a helyszínen, ahol ismeretlenek felgyújtottak két gépkocsit egy dél-franciaországi zsinagóga előtt La Grande-Motte településen 2024. augusztus 24-én. Az egyik autó felrobbant, a detonáció következtében egy rendőr megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/MAXPPP/Sylvie Cambon

Elfogták a zsinagógánál elkövetett gyújtogatás elkövetőjét Franciaországban

Kommandósok elfogták a dél-franciaországi zsinagógánál elkövetett gyújtogatás elkövetőjét, egy 33 éves algériai férfit - jelentette be vasárnap Gerald Darmanin ügyvezető belügyminiszter az X-en.

A törvényesen Franciaországban tartózkodó merénylőt a rendőrség a déli Nimes városában, röviddel éjfél előtt fogta el egy lövöldözést követően, amelyben megsebesült. Állapota nem életveszélyes.

Darmanin dicsérte a rendőrség, ezen belül az elit kommandósegység "profi magatartását" a veszélyes, lövöldözős akcióban.

A gyanúsított, aki fedetlen arccal követte el cselekedetét, és akinek tetteit térfigyelő kamerák rögzítették, szombat reggel 8 óra után nem sokkal követte el a gyújtogatást a dél-franciaországi Montpellier városához közeli La Grande-Motte tengerparti üdülőhelyen lévő zsinagógánál. Felgyújtott két gépkocsit, az egyik felrobbant, megsebesítve az ott szolgálatot teljesítő rendőrt - közölte a csendőrség és a település polgármestere.

A támadó egy palesztin zászlót viselt az övén, amelyből egy kézifegyver csöve látszott kilógni - derült ki a térfigyelő kamerák felvételéből. Fején vörös színű arab kendőt, keffijét viselt, a kezében pedig műanyag, sárgás folyadékkal töltött palackok voltak.

A zsinagógában mindössze öt ember, köztük a rabbi tartózkodott a támadás idején.

Az antiterrorista ügyészség közölte, hogy a támadással összefüggésben két további személyt vettek őrizetbe.

Emmanuel Macron elnök terrorcselekménynek szombaton nevezte a támadást, és hozzátette, hogy "az antiszemitizmus elleni harc szakadatlan küzdelem".

La Grande-Motte tengerparti üdülőhelynek télen 8500, nyáron pedig csaknem tízszer ennyi lakosa van.

A francia kormány rendszeresen elítéli az antiszemita cselekményeket, amelyek száma a gázai háború 2023. októberi kezdete óta jelentősen megnövekedett az országban, amely Európa legnagyobb zsidó közösségének ad otthont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Kudarcot vallott a világ a klímaválság kezelésében, ezért sürgős változásokra van szükség

Kudarcot vallott a világ a klímaválság kezelésében, ezért sürgős változásokra van szükség

Az 1990-es évektől kezdve a klímaváltozás kérdése a gazdag országok politikusai és elitje számára egyfajta fixációvá vált. Ez akkor alakult ki, amikor a világ éppen túljutott a hidegháborún. Szerte a világban a viszonylagos béke és bizalom légköre uralkodott, széles körű gazdasági növekedés volt tapasztalható, és gyors előrelépés történt a szegénység elleni küzdelemben is. Különösen Európa fővárosaiban érezték úgy, hogy a bolygó nagy problémáinak többségét megoldották, így a klímaváltozás lett az utolsó nagy megoldandó kérdés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×