eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltásához szükséges Pfizer-BioNTech-vakcina az első adag átvételekor a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban 2021. december 14-én. A legfiatalabb korosztály oltásához szükséges első vakcinaszállítmány ezen a napon érkezett Magyarországra. Az 5-11 év közötti gyermekek immunizálása december 15-én kezdődik, az érintett korosztályból első körben 69 ezren kaphatják meg a vakcinát.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nem kell már a Covid-vakcina, brutális veszteséget termelt a BioNTech

Csökken a koronavírus elleni vakcinák iránti kereslet. Az első magyar női Nobel-díjas Karikó Katalin korábbi, mainzi székhelyű munkahelye, a BioNTech emiatt súlyos pénzügyi válsággal küzd.

Több tekintélyes német lap, köztük a Die Zeit és a Handelsblatt beszámolója szerint a gyógyszergyártó vállalat, amelynek Karikó Katalin korábban kilenc éven keresztül alelnöke volt, a második negyedévben három számjegyű milliós veszteséget kénytelen elkönyvelni. A vállalat közlése szerint

a második negyedévben a deficit 807, 8 millió euró volt,

azaz jóval magasabb, mint az elmúlt év hasonló időszakának 190,4 milliós vesztesége. Az első félévben a nettó veszteség 1,12 milliárd eurót tett ki.

A BioNTech már a múlt év végén "saját bőrén" érezte, hogy véget ért a koronavírus-járvány és ennek következtében visszaesett a vírus elleni oltóanyagok iráni kereslet. Ez is a magyarázata annak, hogy a mainzi cég egyre erőteljesebben a rák elleni gyógyszerek kifejlesztésére összpontosít. Célkitűzése szerint első ilyen gyógyszerei 2026-ban már megjelenhetnek a piacon.

A Die Zeit szerint a legfejlettebb mRNS technológián alapuló BNT111 rák-immunterápiával a klinikai vizsgálat során a kitűzött elsődleges vizsgálati célt sikerült elérni. A BioNTech vezérigazgatója, egyben társelnöke, Ugur Sahin értékelése szerint jól haladnak azon törekvésük megvalósítása felé, hogy a vállalat a rák és a különböző fertőző betegségek ellen jóváhagyott gyógyszerek gyártójává váljon.

Utalt arra, hogy a második negyedévben a cég 525,6 millió eurót fektetett be azokba a tevékenységekbe, amelyek már nem a Covid-19-hez kapcsolódnak, mindenekelőtt az onkológiába és a fertőző betegségek elleni készítményekbe. A ráfordítások az adatok szerint az összes kutatási és fejlesztési költség kereken 90 százalékát tették ki.

A BioNTech a második negyedéves veszteséget a Covid-oltóanyag iránti kereslet visszaesésével, illetve azzal magyarázta, hogy a kereslet egyre inkább szezonálissá válik. Ugyanakkor a mainzi cég már megkezdte egy, a 2024/25-ös oltási szezonhoz adaptált, Covid-19 elleni oltóanyag forgalmazását. Az EU és Nagy-Britannia esetében már rendelkeznek a szükséges engedélyezéssel, míg több mint 40 ország esetében az engedélyezési kérelem folyamatban van.

A cég pénzügyii igazgatója, Jens Holstein szerint a 2024-es üzleti év hátralévő idejében a BioNTech hosszú távú növekedési stratégiára összpontosít, ennek keretében pedig a folyamatban lévő klinikai tanulmányok folytatására. Ezek – mint hangsúlyozta – többféle rákfajta elleni, valamint kombinált oltóanyagok kifejlesztésére, továbbá a gyártási kapacitások kiépítésére irányulnak. A kombinált oltóanyagokkal kapcsolatban említette a Covid-19 és az influenza ellen egyaránt bevethető oltóanyag kifejlesztését.

Címlapról ajánljuk
Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától – a záróünnepség élőben

Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától – a záróünnepség élőben

Saint-Denis-ben, a Stade de France-ban fejeződik be a XXXIII. nyári olimpia.

Támadnak a darazsak -– a szakértő szerint halálos is lehet, és nem segít a kalcium

A napokban lódarazsak csíptek meg egy nőt Veszprém megyében, szédülni kezdett, hányingere lett és torokdagadást észlelt. A mentésirányító helikoptert riasztott. A kirándulót végül stabil állapotban szállították kórházba. A klinikai immunológus, allergológus szerint erős tünetek esetén azonnal mentőt kell hívni, de enyhébb tünetek után is érdemes orvoshoz menni és konzultálni a teendőkről. Az InfoRádió Nékám Kristófot kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×