eur:
391.23
usd:
357.91
bux:
72563.3
2024. július 17. szerda Elek, Endre
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfő tárgyal a spanyolországi Granadában 2023. október 5-én. A találkozón a kétnapos európai csúcstalálkozó témáit tekintették át.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Európai Tanács elnöke kemény válaszlevelet küldött Orbán Viktornak

Charles Michel válaszolt azokra a leveleire, amelyeket kijevi, moszkvai, pekingi és tengerentúli tárgyalásait követően írt a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor – bár hivatalosan nem az EU képviseletében folytatta békemisszióját – az előző hetekben számos levelet írt Charles Michelnek azzal kapcsolatban, hogy mire jutott a tárgyalásain. Ezekre érkezett meg a válasz Charles Micheltől: az Európai Tanács elnöke július 16-i keltezéssel küldött levelet Orbán Viktornak – írja az Index.

A levelet több külföldi lap, mások mellett a brüsszeli Euractiv is közölte. A portál szerint Charles Michel arról írt: tudomásul vette Orbán Viktor „meglátásait és javaslatait”, ugyanakkor „tisztázni kell” a helyzetet több kérdésben is.

Charles Michel öt pontba szedve cáfolta a kormányfő korábbi kijelentéseit. Elsőként nem fogadja el a kormányfőnek azt az állítását, hogy "háborúpárti politikát" folytatnának, szerinte Oroszország az agresszor, Ukrajna pedig az áldozat, aki él az önvédelemhez való törvényes jogával. Az Európai Tanács elnöke azt is leszögezte, hogy az EU soros elnökeként Magyarországnak „nincs szerepe abban, hogy az uniót képviselje a nemzetközi színtéren, és az Európai Tanácstól sem kapott felhatalmazást arra, hogy az unió nevében fellépjen”.

A brüsszeli politikus kifejtette: „Mi, az EU megismételtük, hogy megingathatatlanul elkötelezettek vagyunk Ukrajna és népe támogatása mellett, ameddig csak szükséges, és olyan intenzíven, amennyire csak szükséges.” Hangsúlyozta, hogy a fenti, Ukrajnával kapcsolatos álláspontot konszenzussal fogadta el korábban mind a 27 uniós tagállam (köztük Magyarország is).

Az Európai Tanács elnöke azt is nyomatékosította, hogy az EU külpolitikájának értelmében „Ukrajnáról nem lehet Ukrajna nélkül” tárgyalni, és hangsúlyozta, hogy az Európai Unió az ukrán békeformulát alapul véve igyekszik széles körű támogatást szerezni egy igazságos béke számára.

"A béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden erejét kivonja Ukrajnából, és tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és az ENSZ Alapokmányát" – írta Charles Michel, hozzátéve, hogy a fenti levelet megosztotta az EU összes tagállamával, és az ukrán felet is tájékoztatta az Orbán Viktorral folytatott levelezéseiről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×