eur:
391.87
usd:
359.54
bux:
72390.29
2024. július 16. kedd Valter
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor levelet írt Donald Trumpról

Német lapértesülés szerint a miniszterelnök arról tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, hogy Donald Trump megválasztása után azonnal kész lesz a békeközvetítésre, és erre részletes és megalapozott tervei vannak

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt az ukrán, orosz, kínai és török vezetővel való találkozásáról, valamint a Donald Trump volt amerikai elnökkel folytatott megbeszéléséről az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek – írja a Bild alapján az Index.

A német lap szerint a magyar miniszterelnök levelében tárgyalásokat szorgalmaz Kínával egy „békekonferenciáról”, a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét Oroszországgal, és „politikai offenzívát” a globális dél ellen, amelynek „megbecsülését az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontunk miatt elvesztettük”.

A magyar kormányfő a Donald Trumppal folytatott megbeszéléséről is kifejtette a véleményét, valamint bírálta Joe Biden amerikai elnököt. „A hivatalban lévő elnök hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy versenyben maradjon. Nyilvánvaló, hogy nincs abban a helyzetben, hogy megváltoztassa az USA jelenlegi háborúpárti politikáját, ezért nem várható el tőle, hogy új politikát indítson” – írta állítólag a magyar miniszterelnök.

Ezzel szemben a republikánus Donald Trumppal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "választási győzelme után nem fog várni a beiktatásáig, hanem azonnal kész lesz a békeközvetítésre. Erre részletes és megalapozott tervei vannak."

Orbán Viktor arra is figyelmeztet, hogy Trump választási győzelme esetén „az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) közötti pénzügyi teher jelentősen megváltozik az EU hátrányára, amikor Ukrajna pénzügyi támogatásáról van szó”.

„Általánosságban megfigyelhető, hogy a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan fokozódni fog” – tette hozzá Orbán Viktor a német lap szerint.

Címlapról ajánljuk
Vége a nagy német határzárnak: elfogyott a pénz

Vége a nagy német határzárnak: elfogyott a pénz

Teljes volt a konszenzus a német parlamenti pártok között a labdarúgó-Eb idejére elrendelt szigorú határellenőrzések bevezetéséről, és a belügyminiszter úgy értékelte, hogy hasonló "drákói kontrollra" már nincs szükség, kivételt jelent a francia–német határ.

Kötéssel a fülén, ikonikussá vált mozdulattal jelent meg Donald Trump – videó

A Republikánus Párt elnökjelöltje először mutatkozott nyilvánosan az ellene elkövetett merénylet óta.
VIDEÓ
Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Az ukrán haditengerészet bejelentette, az utolsó orosz járőrhajó is elhagyta a megszállt Krím félszigeten található bázist, és „nagy valószínűséggel” más kikötőbe helyezik át. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korrektnek nevezte Orbán Viktor hó eleji látogatását, hangsúlyozva, hogy a két országnak erős, baráti viszonyt kell kialakítania. Donald Trump J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltjéül, aki korábban Ukrajna katonai támogatása mellett érvelt, illetve szerinte Kijevnek területi engedményeket kellene tennie Oroszország felé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×