eur:
391.55
usd:
359.44
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke az olasz közszolgálati televízió, a Rai Uno Porta a Porta című műsorában Rómában 2024. június 6-án. Olaszországban június 8-án és 9-én tartják az európai parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

Az olasz kormányfő kiállt a Patrióták Európáért frakció mellett

Az az elképzelés, hogy a Patrióták Európáért Putyin-barát, külső elemzőktől ered - jelentette ki Giorgia Meloni olasz kormányfő, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke az új európai parlamenti pártcsoport megszületését kommentálva kedden.

Giorgia Meloni úgy vélte, nem felel meg a valóságnak a "megfigyelőktől" származó kijelentés, miszerint a Patrióták Európáért egy olyan csoport, amely közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Az ECR és egyben az olasz jobboldali kormánypárt elnökének ez volt az első kommentárja az Európai Parlamentben (EP) hétfőn megalakult új pártcsaláddal kapcsolatban.

A Patrióták Európáért megelőzte az ECR-t, amely létszámát tekintve így a harmadikról a negyedik helyre szorult vissza az EP-pártcsoportok sorában. Az ECR-ből a Patrióták Európáérthoz csatlakozott a spanyol Vox, és Giorgia Meloni kormányszövetségese, a Matteo Salvini vezette Liga is az új európai formáció tagja lett.

Giorgia Meloni azoknak az újságíróknak nyilatkozott, akik elkísérték őt a NATO kedden kezdődő washingtoni csúcstalálkozójára, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Patrióták Európáért egyik alapítója is jelen van.

Az olasz kormányfő úgy vélte, hogy "túl egyszerű" az elemzőknek az az olvasata is, miszerint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) francia párt elveszítette a választásokat.

"Senki sem hirdethet győzelmet: a három politikai front közül egyik sem tud önállóan kormányozni" - hangoztatta Meloni.

Hozzátette, hogy számos más európai tagállammal ellentétben most Olaszország az a tagállam, ahol stabil a kormányzás, miközben korábban pont fordított volt a helyzet.

A NATO-csúccsal kapcsolatban Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy a szövetségnek "egységet és a változó világhoz való alkalmazkodási képességét" kell felmutatni. Úgy vélte, a Kijevben lebombázott gyermekkórház bizonyítja "az igazi akaratot a békés megoldás keresését hirdető orosz propagandához képest. Amikor ilyen erőteljes támadás éri a civil lakosságot, és gyerekeket vesznek célpontba, teljesen más üzenet érkezik".

Címlapról ajánljuk
Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje

Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően elnökjelöltjének választották Donald Trumpot. Megnevezte alelnökjelöltjét is.

Jelentős közlekedési változás jön mától Magyarországon

Keddtől már csak kötelező biztosítással használhatók az e-rollerek. A biztosításról szóló igazolást minden rollerezőnek magánál kell tartania, bérlésnél pedig a használóknak kell meggyőződniük arról, hogy kötöttek-e kgfb-t az adott járműre.
VIDEÓ
Megrohanták a bankokat a magyar lakáshitel-felvevők - Ami ezután történt, arra szinte senki sem számított

Megrohanták a bankokat a magyar lakáshitel-felvevők - Ami ezután történt, arra szinte senki sem számított

Miután az OTP Bank július 1-jével megemelte a kamatait, sokan hasonló lépést vártak a többi banktól is, de egyelőre nem drágultak meg tömegével a lakáshitelek. A 7,3%-os önkéntes THM-plafon megszűnése és a szinte minden piaci várakozást felülmúló lakossági kereslet egyaránt indokolná a drágítást, a bankok közötti éles verseny és a hozamok újbóli csökkenése viszont éppen ellenkezőleg hat. Érdemi és pláne tömeges kamatcsökkenésekre viszont továbbra sincs nagy esély, ezért nem éri meg várni a lakáscél megvalósításával a hitelkamatok miatt. Mutatjuk a bankok aktuális ajánlatait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×