eur:
392.72
usd:
362.41
bux:
71369.74
2024. július 8. hétfő Ellák
Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. április 22-én. Sunak közölte, a parlament nem késleltetheti tovább az illegális bevándorlók Ruandába áttelepítését célzó törvénytervezet elfogadását. Szerinte az első repülőjáratok 10-12 hét múlva indulhatnak az afrikai országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg pool/Jason Alden

Rishi Sunak távozik a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről

Az brit miniszterelnök búcsúbeszédében bocsánatot kért, belátja, hogy változásra van szükség Nagy-Britanniában.

Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy távozik a kormányfői tisztségből és lemond a Konzervatív Párt vezetői posztjáról is, miután az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat az eddigi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt nyerte meg.

Sunak a következő brit miniszterelnökről, Sir Keir Stramerről azt mondta, hogy egy „rendes, közszemléletű ember”. Bár voltak nézeteltéréseik a választások során, Sunak tiszteli ellenfelét. Búcsúbeszédében emellett arról beszélt, hogy Nagy-Britannia a „legjobb ország a földön”, és el sem hiszi, hogy mindössze két generációval nagyszülei bevándorlása után megválasztották – szerinte a kedvesség és a tolerancia a legfontosabb brit értékek. Ő volt az ország első brit-ázsiai és az első hindu miniszterelnöke.

Az előzetes becslés alapján a Labour - az eddigi legnagyobb ellenzéki erő - 410, a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Új különadókat vezet be a kormány

Új különadókat vezet be a kormány

A kormány fellép a háborús propaganda miatt, ezért a sajtótól és a pártoktól is beszámolókat kérnek a következő időszakban. Meghosszabbítják a 2019-2020-ban felvett babaváróhiteleknél a gyermekvállalásra vonatkozó határidőt. Háborúellenes akcióterv részeként külön terheket és illetékeket vetnek ki a bankokra, ezek a már meglévő tranzakciós díjra és a devizaváltási tranzakciókra lesznek érvényesek, valamint a meglévő különadókat nem vezetik ki – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×