eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Pixabay

Nem tartották be a szabályokat, "hadat üzent" az EU az Apple-nek

Bejelentették az Európai Unió szabályozó hatóságai, hogy az Apple megsértette az új, átfogó technológiai szabályokat, ugyanis a vállalat nem teszi lehetővé a felhasználóknak, hogy tájékozódjanak az App Store-on kívüli alternatívákról, és adott esetben azokat válasszák.

Az Európai Bizottság ezen felül azt is közölte, hogy új vizsgálatot indított az Apple ellen a fejlesztőkkel kötött szerződési feltételek miatt - írja a CNBC híradása nyomán a Portfolio.

Az EU márciusban indított vizsgálatot az Apple, az Alphabet és a Meta ellen a digitális piacokról szóló törvényre (Digital Markets Act, DMA) hivatkozva. A DMA célja a nagy technológiai cégek hatalmának visszaszorítása - a törvény egyik fő fókuszpontja az úgynevezett "kormányzásgátló" szabályok voltak.

A szabályozás értelmében a technológiai cégek nem akadályozhatják meg, hogy a felhasználók tájékozódjanak a termékeik olcsóbb alternatíváiról, vagy az alkalmazásbolton kívüli előfizetésekről.

Előzetes megállapításaikban a szabályozók kijelentették hétfőn, hogy az Apple megsértette a DMA-t, ugyanis az App Store szabályai "megakadályozzák, hogy az alkalmazásfejlesztők szabadon, alternatív csatornákra irányítsák a fogyasztókat a különféle ajánlatok és a tartalmak eléréséhez".

Vagyis az Apple csak egy olyan rendszeren keresztül engedélyezi ezt, amelyben az alkalmazásfejlesztők olyan linket adhatnak meg, amely egy weboldalra irányítja a felhasználót. Itt van lehetőség tartalmakat és előfizetéseket vásárolni a Bizottság állítása szerint.

Ám ez számos korlátozás alá esik, ami tulajdonképpen megakadályozza az alkalmazásfejlesztőket abban, hogy szabadon kommunikáljanak és ajánlatokat népszerűsítsenek.

Hozzátették a szabályozók, hogy az Apple által felszámított díjak "meghaladják a feltétlenül szükséges mértéket", habár nem tettek közzé pontos összeget arról, mi is számít "szigorúan szükséges" díjnak.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×