eur:
392.53
usd:
361.91
bux:
72745.29
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
Orlan-10 orosz drón. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Nem mindennapi légi csata dúlt Ukrajna felett – videó, képek

Eddig csak rendkívül ritkán látható felvételt hoztak nyilvánosságra az ukránok egy elképesztő légi harcról.

Az ukrajnai háború új szintre emelte a drónhadviselést. A robotokat nemcsak felderítésre, hanem csapásmérésre is széles körben alkalmazza mindkét fél. A támadó képességek gyors növekedésével eddig nem tudott lépést tartani a védekezés.

Most azonban ez is magasabb szintre lépett. A front felett megjelentek az első vadász drónok, amelyek feladata az ellenséges robotok elfogása és megsemmisítése a levegőben. Erre a feladatra az úgynevezett FPV drónok a legalkalmasabbak, mivel ezek valós idejű videó képet sugároznak a kezelőjüknek, aki egy virtuális valóság szemüveghez hasonló készülékkel a fején irányítja a robotot.

Érzésre szinte olyan, mintha az iránytó a drónon ülne és úgy vezetné azt.

Az alábbi videót az egyik ukrán FPV drón kezelője készítette a sikeres légi harcáról. Az oroszok egyik Orlan-10-es felderítő robotját vadássza le az ismeretlen típusú ukrán drón. Az Orlan-10-et a szentpétervári Speciális Technológiai Központ (STC) fejlesztett ki. Ára 87 000 és 120 000 USD között mozog.

Általában két-három fős csoportokban használják, ahol az elsőt 1-1,5 km magasságban felderítésre, a másodikat elektronikus hadviselésre, a harmadikat pedig átjátszó állomásként használják és ezen keresztül továbbítják az információkat az irányítóközpontba. Adatkapcsolata 10 Mbps átviteli sebességet tesz lehetővé. A drón felszerelhető videó-, vagy infravörös-kamerával. Egyetlen földi állomás egyszerre akár 16 db Orlan-10-es repülését tudja irányítani.

Az orosz drón kataplutos indítása. Forrás: Wikipédia
Az orosz drón kataplutos indítása. Forrás: Wikipédia

Oroszországban eddig több mint 1000 db Orlan-10-et gyártottak, 11 különböző változatban. A legújabb típus már lézeres célmegjelölővel is rendelkezik, ami lehetővé teszi a precíziós irányítású tüzérségi és repülőgép-lőszerek célpontjainak meghatározását. A robot törzsét, szárnyait és vezérsíkjait kompozit műanyagból készítik, így radarral csak nehezen észlelhető. törzse csökkenti a radarjelet.

Műszaki adatok

  • Hossz: 1,8 m
  • Szárnyfesztáv: 3,1 m
  • Felszálló tömeg: 15 kg
  • Hasznos teher: 6 kg
  • Motor: belső égésű motor
  • Indítási: összecsukható katapultról
  • Leszállás: ejtőernyővel
  • Levegőhöz viszonyított utazó sebesség: 90–150 km/h
  • Max. repülési idő: 16 óra
  • Max. hatótávolság: 140 km-re a földi irányító állomástól online (600 km off-line)
  • Max. repülési magasság: 5000 m
Az Orlan-10 a feladata végeztével ejtőernyővel száll le. A sérülésmentes földetérés érdekében légzsákok fújódnak fel a drón alatt. Forrás: Wikipédia
Az Orlan-10 a feladata végeztével ejtőernyővel száll le. A sérülésmentes földetérés érdekében légzsákok fújódnak fel a drón alatt. Forrás: Wikipédia

Az Orlan-10-esek közvetve, vagy közvetlenül már sok veszteséget okoztak az ukránoknak, ezért a megsemmisítésük különösen fontos nekik.

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×