eur:
392.7
usd:
362.08
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: Wikipédia/ZLEA

Úgy tűnik, bejött az ukránoknak a "kőkorszaki" hadviselés – videó

Nem ritka, hogy a levegőben egymásnak esnek a harcoló felek által használt FPV-drónok, de most meghonosodni látszik egy szokatlan módszer.

Nagyon sok olyan drónt használnak mind az oroszok, mind az ukránok a légi harc során, amelyeket az eszköz kameraképét nézve vezérelnek a katonák. Ezek az úgynevezett FPV-drónok (first-person-view), amelyek a levegőben összetalálkozva próbálják egymást is harcképtelenné tenni. Volt, hogy gránátot dobtak a másikra, vagy egyszerűen csak nekivezették az eszközt az ellenséges drónnak. Nemrég pedig egy videó tanúsága szerint egy botot szereltek az egyik drónra, és azzal "piszkálták meg" az ukránok a nemkívánatos betolakodót.

Úgy tűnik, ez a módszer bejöhetett, mert ismét egy ilyen videó került elő, vette észre a Portfolio az OSINT X-oldalán. A képsorokon egy ukrán FPV drón Herszon környékén eltökélten próbálja a "fegyverzetével" eltalálni egy orosz ZALA 421-16E felderítődrón légcsavarját.

Az OSINT bejegyzése szerint végül sikerül is leszerelni az orosz gépet, ez azonban a felvételen nem látszódik.

Azért is folyamodnak ilyen szokatlan módszerekhez a drónkezelők, mert ezek az eszközök kicsik, így észlelni és hagyományos fegyverekkel eltalálni is nehéz őket.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×