eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
(B-j) Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog és Benny Andersson, az ABBA egykori svéd popegyüttes tagjai, miután átvették a Vasa svéd királyi lovagrend második legrangosabb kitüntetését, a jelvényt és keresztet XVI. Károly Gusztáv svéd királytól és feleségétől, Szilvia királynétól a stockholmi királyi palotában 2024. május 31-én. A legendás popzenekar tagjai a svéd és a nemzetközi zeneiparhoz való kiemelkedő hozzájárulásukért részesültek az elismerésben.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery

A rend első osztályának parancsnokai lettek az ABBA tagjai

Lovagi kitüntetést kaptak a zenészek.

Fél évszázad után először adták át azokat a lovagi kereszteket, amelyeket az ABBA tagjai vehettek át Svédország királyától a napokban. A négy tag a svéd és a nemzetközi zenei életben tett kiemelkedő erőfeszítéseiért a Vasa-rend keresztjét vehette át, amelyet 50 évig senkinek sem ítéltek oda.

A svéd popegyüttes, az ABBA négy tagja – amely formáció az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon a Waterloo című dallal győzött – pénteken megkapta Svédország egyik legrangosabb lovagi címét XVI. Károly Gusztáv svéd királytól. A Vasa-rendet csaknem 50 év után először adták át – írta meg az Index az ABC cikke alapján.

Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad a rend „első osztályának parancsnoka” lett „a svéd és a nemzetközi zenei életben tett nagyon kiemelkedő erőfeszítéseiért.”

Az év elején a nyilvánosság jelölteket állított, a svéd kormány és a király pedig jóváhagyta a jelölteket, akik között a négy ABBA-tag is szerepelt. A kitüntetéseket ünnepélyes ceremónia keretében adták át a királyi palotában, az aranyozott Vita Havet díszteremben. Az uralkodó egy piros dobozban nyújtotta át a kitüntetést, míg Szilvia királynő egy oklevelet adott mellé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×