eur:
395.11
usd:
368.23
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
villám vihar időjárás
Nyitókép: Unsplash

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.

Az adatokat a szövetség ügyvezető igazgatója ismertette Berlinben. A tavalyi károkat 5,7 milliárd euróra becsülték, ez 1,7 milliárd euróval több, mint 2022-ben – ismertette Jörg Asmussen. Mindennek fő oka a jégeső okozta, mindenekelőtt a gépkárműveket sújtó kár.

A szövetség szerint a korábbi rekordot 2021-ben 13,9 milliárd euróval "könyvelték el" a statisztikák 1970-es kezdete óta. Információk szerint a tavalyi augusztusi viharok okozták a 2023-ban jegyzett károk bő egynegyedét, 1,5 milliárd eurót. Ezzel szemben ősszel és télen "szelídebb" volt az időjárás. A biztosított károk nagy része Bajorországban keletkezett, a tartományban több mint kétmilliárd eurós kárt regisztráltak. A statisztikákban Hessen foglalta el a második helyet 890 millió euróval. A térséget különösen gyakran érintette a jégeső.

A vihar és jégeső okozta gépjárműkárok átlaga 4100 euró volt, ez a harmadik legmagasabb az 1984-es 4700, illetve a 2021-es 4300 euró után. A magas biztosítási költségek okát főképp a megnövekedett alkatrészárak jelentették.

A rendkívüli viharok az elmúlt hónapokban ugyancsak jelentős károkat okoztak Németországban. Ezek összege azonban még nem szerepel a most ismertetett adatok között. A meteorológusok ugyanakkor arra mutattak rá, hogy a klímaválság miatt a jövőben egyre gyakoribbak lesznek szélsőséges időjárással járó fejlemények.

A rendkívüli időjárás nyomán a politikusok körében ismét

felerősödött az elemi károkra vonatkozó kötelező biztosítás bevezetését célzó követelés.

Erről a tartományi miniszterelnökök a jövő hónapban már tárgyalni kívánnak Olaf Scholz kancellárral. A szövetség elnöke ezzel kapcsolatban annak adott hangot, hogy a kötelező biztosítás "egyedüli eszközként" senkin sem segíthet, sem a háztulajdonosokon, sem a tartományokon, de az önkormányzatokon sem.

Az ügyvezető igazgató szerint a természet okozta veszélyek elleni védelem középpontjába a klímaváltozás következményeihez való igazodást kell helyezni, ezzel összefüggésben többi között az áradási területeken való építkezési tilalom bevezetésére utalt.

A szövetség szerint jelenleg a lakóépületek 54 százaléka biztosított minden természeti veszély ellen, azaz nem csupán az egyedi időjárási jelenségek, például a vihar és a jégeső ellen.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×