eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
villám vihar időjárás
Nyitókép: Unsplash

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.

Az adatokat a szövetség ügyvezető igazgatója ismertette Berlinben. A tavalyi károkat 5,7 milliárd euróra becsülték, ez 1,7 milliárd euróval több, mint 2022-ben – ismertette Jörg Asmussen. Mindennek fő oka a jégeső okozta, mindenekelőtt a gépkárműveket sújtó kár.

A szövetség szerint a korábbi rekordot 2021-ben 13,9 milliárd euróval "könyvelték el" a statisztikák 1970-es kezdete óta. Információk szerint a tavalyi augusztusi viharok okozták a 2023-ban jegyzett károk bő egynegyedét, 1,5 milliárd eurót. Ezzel szemben ősszel és télen "szelídebb" volt az időjárás. A biztosított károk nagy része Bajorországban keletkezett, a tartományban több mint kétmilliárd eurós kárt regisztráltak. A statisztikákban Hessen foglalta el a második helyet 890 millió euróval. A térséget különösen gyakran érintette a jégeső.

A vihar és jégeső okozta gépjárműkárok átlaga 4100 euró volt, ez a harmadik legmagasabb az 1984-es 4700, illetve a 2021-es 4300 euró után. A magas biztosítási költségek okát főképp a megnövekedett alkatrészárak jelentették.

A rendkívüli viharok az elmúlt hónapokban ugyancsak jelentős károkat okoztak Németországban. Ezek összege azonban még nem szerepel a most ismertetett adatok között. A meteorológusok ugyanakkor arra mutattak rá, hogy a klímaválság miatt a jövőben egyre gyakoribbak lesznek szélsőséges időjárással járó fejlemények.

A rendkívüli időjárás nyomán a politikusok körében ismét

felerősödött az elemi károkra vonatkozó kötelező biztosítás bevezetését célzó követelés.

Erről a tartományi miniszterelnökök a jövő hónapban már tárgyalni kívánnak Olaf Scholz kancellárral. A szövetség elnöke ezzel kapcsolatban annak adott hangot, hogy a kötelező biztosítás "egyedüli eszközként" senkin sem segíthet, sem a háztulajdonosokon, sem a tartományokon, de az önkormányzatokon sem.

Az ügyvezető igazgató szerint a természet okozta veszélyek elleni védelem középpontjába a klímaváltozás következményeihez való igazodást kell helyezni, ezzel összefüggésben többi között az áradási területeken való építkezési tilalom bevezetésére utalt.

A szövetség szerint jelenleg a lakóépületek 54 százaléka biztosított minden természeti veszély ellen, azaz nem csupán az egyedi időjárási jelenségek, például a vihar és a jégeső ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×