eur:
396.27
usd:
369.85
bux:
69722.41
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Német rendőr járműveket ellenőriz a cseh határon lévő Furth im Wald-i határátkelőhelyen 2023. október 10-én. Az illegális bevándorlás megakadályozásának érdekében Németország megerősítette az ellenőrzést elsősorban a cseh és a lengyel határon.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Terror jöhet a foci-Eb-n? Figyelmeztetést adott ki a német igazságügyi miniszter

Marco Buschmann arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai futball nagyszabású seregszemléjén erős a terrorveszély, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a futball ünnep is, ezért a szórakozóhelyeken enyhíteni kellene az éjszakai zárás szigorú időpontján.

A labdarúgó-Európa-bajnokságot június 14. és július 14. között rendezik, a mérkőzéseknek Berlin mellett München, Lipcse, Frankfurt, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Hamburg, Düsseldorf és Köln ad otthont.

A házigazda Németország nemcsak a hazai válogatott sikerében reménykedik, de házigazdaként is meg akarja állni a helyét. Az igazságügyi miniszter szerint az utóbbitól elválaszthatatlan a biztonság kérdése, amire az elmúlt hónapokban végrehajtott terrorcselekmények is figyelmeztetnek.

"A nagy nemzetközi versenyeken mindig növekszik a terrorizmus kockázata, és nem csak Németországban" – hangsúlyozta Marco Buschmann a Funke médiacsoportnak adott nyilatkozatában. "Soha nem lehet száz százalékos biztonság" – jelentette ki, hozzátéve, hogy az illetékes hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a biztonság érdekében.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja és a közel-keleti konfliktus súlyosbíthatja a helyzetet a tárcavezető szerint, ráadásul különböző szabotázscselekmények nem zárhatók ki. Korábbi értesülések szerint a német hatóságok külön is felkészültek az Ukrajna részvételével kapcsolatos esetleges terrorakciókra.

Buschmann szerint a határellenőrzés rendkívül hatékony eszköz lehet egy olyan nagy esemény biztonságosabbá tételére, mint a labdarúgó-Eb.

"Már megerősítettük, és nagyon pozitív hatást tapasztalunk, különösen a csempészet elleni védelemben" – jelentette ki a miniszter. "Megnehezítjük azoknak a dolgát, akik fegyvert vagy robbanóanyagot akarnak illegálisan behozni az országba" – tette hozzá.

Záróra-liberalizmus

A szabad demokrata miniszter az interjúban ugyanakkor felszólította a tartományokat, illetve a helyi önkormányzatokat, hogy legyenek "nagylelkűek" a szórakozóhelyek zárórájával kapcsolatban.

"Jó házigazdának kell lennünk, és ez bizonyos fokú liberalizmust is igényel"

– jelentette ki.

Mivel Európa a vendégünk, örülnék, ha az illetékesek a lehető legnagyvonalúbbak lennének az éjszakai nyugalmat biztosítani hivatott zárórákkal kapcsolatban – fogalmazott Buschmann. Fontos, hogy az emberek "békésen ünnepeljenek – jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Elhozhatja a fordulatot a forint piacán az MNB döntése?

Elhozhatja a fordulatot a forint piacán az MNB döntése?

Az elmúlt napokban nagyon közel került a forint ahhoz, hogy tavaly március után először ismét átlépje a 400-at az euró jegyzése. A magyar fizetőeszköz júniusban látott gyengülése pedig az MNB döntéshozóit is óvatosságra intheti, ezt árazzák most a piaci szereplők is. Éppen ezért megnéztük, hogy mi mozgatja most a forint árfolyamát, valamint azt is, hogy merre mozdulhat a forint a következő napokban. Következő előfizetői klubunkon részletesen szó lesz arról, mi várhat a forintra és a devizapiacokra. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×