eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió és a 33 országot tömörítő Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) harmadik csúcstalálkozóján Brüsszelben 2023. július 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Tárgyalásokat ígért Emmanuel Macron Új-Kaledóniában

A központi kormányzat jelentős csendőri erősítést vezényelt a térségbe a helyzet lecsillapítására.

Az államfő elsősorban azért érkezett a térségbe, hogy személyes jelenlétével segítsen leállítani az erőszakot.

Kijelentette, hogy a francia kormányzat "a nép oldalán áll", és a jelenlegi legfőbb célnak a nyugalom és a biztonság visszatérését tartja. Hangoztatta, hogy a helyzetnek "intézményes keretek között" kell megoldódnia. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy minden érintett féllel tárgyalni fognak.

"Senki nem gondolt volna ilyen, példa nélküli erőszakra" - szögezte le az államfő a zavargásokkal kapcsolatban, s méltatta a rendfenntartó erők higgadt válaszát. Hozzátette: az elkövetkezendő napok és hetek még nehezek lesznek.

Macronnal a szigetcsoportra érkezett Sébastien Lecornu védelmi miniszter, Gérald Darmanin belügyminiszter, valamint a tengerentúli megyékért felelős tárcavezető, Marie Guévenoux is. Az államfő és a miniszterek helyi vezetőkkel fognak egyeztetni, valamint tárgyalnak a szükséges heylreállítási munkálatokról is - tájékoztatott az Elysée-palota.

A megbeszéléseket az elnök a zavargások halálos áldozatai iránti tisztelete jeléül egyperces néma megemlékezéssel indította, majd hangosan felolvasta a halottak neveit.

Az erőszakba fulladó tiltakozások azt követően törtek ki, hogy a francia kormány szavazati joggal ruházta fel a terület több ezer olyan lakosát, aki legalább tíz éve él ott, és ezt az őslakosok a központi befolyás növelésére tett kísérletként értékelték. A zavargásokban hatan haltak meg, köztük két csendőr, és csak a rendfenntartók közül 86-an sebesültek meg Gérald Darmanin belügyminiszter friss helyzetjelentése szerint.

A központi kormányzat jelentős csendőri erősítést vezényelt a térségbe a helyzet lecsillapítására, és Macron most bejelentette, hogy ez a különítmény ott is marad, "ameddig csak szükséges".

A helyi őslakosok jogait védő, függetlenségpárti politikai csoport, az FLNKS egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: el kívánják érni, hogy Párizs visszavonja a reformot. Az FLNKS és a francia befolyás növekedése ellen tiltakozó más helyi csoportok - akárcsak a Párizst támogatók - már korábban elítélték az erőszakot, és felszólították a tüntetőket az útlezárások feloldására.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×