eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Aerial view of London and the Tower Bridge, England, United Kingdom
Nyitókép: heyengel / Getty

Szokatlan tartozása van számos londoni nagykövetségnek, köztük a magyarnak is

A londoni közlekedésért felelős szervezet szerint a diplomaták sem mentesülhetnek ezen fizetnivaló alól.

Több millió fontnyi be nem fizetett dugódíjat próbál behajtani a londoni nagykövetségeken a brit főváros közlekedéséért felelős önkormányzati szervezete, a Transport for London (TfL) - írja a HVG. Közleményében a szervezet egy "szégyenlistát" is nyilvánosságra hozott, amely szerint a legnagyobb összeggel az Egyesült Államok tartozik, azonban a magyar kirendeltség is felbukkan a középmezőnyben.

A TfL közlése szerint a londoni magyar nagykövetség a 2003 (a dugódíj bevezetése) és 2023 között eltelt 20 évben 1 374 870 angol fontnyi, vagyis több mint 625 millió forintnyi tartozást halmozott fel náluk.

A szervezet indoklása szerint a dugódíj nem adó, hanem egy szolgáltatás díja, vagyis a diplomaták sem mentesülnek a megfizetése alól.

Mint írják, a nagykövetségek többsége rendesen fizeti a díjat, de van egy „makacs kisebbség”, akik nem hajlandók fizetni az úthasználatért. Ennek megfelelően most 143 527 113 font (több mint 65 milliárd forint) tartozást hajtanának be a különböző nagykövetségeken.

A hatalmas tartozás több mint tizedét, 14,6 millió fontot az Egyesült Államok diplomatái hozták össze, de Japántól is 10 millió fontot igyekeznek behajtani. Rajuk kívül a legnagyobb összegekkel India, Nigéria és Kína tartozik, ám a szervezet a legapróbb tartozást is behajtaná. Togo nagykövetségétől mindössze 40 fontra számítanak.

A londoni szervezet nyilvánvalóvá tette, hogy akár a hágai Nemzetközi Bíróságig is hajlandó elmenni, hogy fizetésre bírja a nagykövetségeket.

Címlapról ajánljuk

Semmelweis
Ez a legjobb magyar játékfilm

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×