eur:
395.28
usd:
368.33
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Aerial view of London and the Tower Bridge, England, United Kingdom
Nyitókép: heyengel / Getty

Szokatlan tartozása van számos londoni nagykövetségnek, köztük a magyarnak is

A londoni közlekedésért felelős szervezet szerint a diplomaták sem mentesülhetnek ezen fizetnivaló alól.

Több millió fontnyi be nem fizetett dugódíjat próbál behajtani a londoni nagykövetségeken a brit főváros közlekedéséért felelős önkormányzati szervezete, a Transport for London (TfL) - írja a HVG. Közleményében a szervezet egy "szégyenlistát" is nyilvánosságra hozott, amely szerint a legnagyobb összeggel az Egyesült Államok tartozik, azonban a magyar kirendeltség is felbukkan a középmezőnyben.

A TfL közlése szerint a londoni magyar nagykövetség a 2003 (a dugódíj bevezetése) és 2023 között eltelt 20 évben 1 374 870 angol fontnyi, vagyis több mint 625 millió forintnyi tartozást halmozott fel náluk.

A szervezet indoklása szerint a dugódíj nem adó, hanem egy szolgáltatás díja, vagyis a diplomaták sem mentesülnek a megfizetése alól.

Mint írják, a nagykövetségek többsége rendesen fizeti a díjat, de van egy „makacs kisebbség”, akik nem hajlandók fizetni az úthasználatért. Ennek megfelelően most 143 527 113 font (több mint 65 milliárd forint) tartozást hajtanának be a különböző nagykövetségeken.

A hatalmas tartozás több mint tizedét, 14,6 millió fontot az Egyesült Államok diplomatái hozták össze, de Japántól is 10 millió fontot igyekeznek behajtani. Rajuk kívül a legnagyobb összegekkel India, Nigéria és Kína tartozik, ám a szervezet a legapróbb tartozást is behajtaná. Togo nagykövetségétől mindössze 40 fontra számítanak.

A londoni szervezet nyilvánvalóvá tette, hogy akár a hágai Nemzetközi Bíróságig is hajlandó elmenni, hogy fizetésre bírja a nagykövetségeket.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×