eur:
395.33
usd:
368.43
bux:
70272.71
2024. június 25. kedd Vilmos
Javier Milei új argentin elnök beszédet mond beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. Milei, A Szabadság Előretör nevű párt jelöltjeként győzött az argentin elnökválasztás novemberi második fordulójában.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Dagad a botrány Argentina és Spanyolország között

Spanyolország hazahívja az argentin fővárosban, Buenos-Airesben akkreditált nagykövetét - jelentette be spanyol külügyminiszter a kormány ülését követő sajtótájékoztatón kedden Madridban.

"Példátlan esettel állunk szemben, nemcsak a kormány, hanem az országok közötti nemzetközi és diplomáciai kapcsolatok történetében is. Nincs arra példa, hogy egy államfő elmegy egy másik ország fővárosába, hogy megsértse annak intézményeit és nyíltan beavatkozzon a belügyekbe" - fogalmazott José Manuel Albares.

A diplomáciai konfliktust az váltotta ki, hogy Javier Milei elnök vasárnap a Vox spanyol jobboldali párt madridi politikai nagygyűlésén szólalt fel, és korruptként utalt a spanyol miniszterelnök feleségére.

Szavaiért később sem kért bocsánatot, noha erre szólította fel a spanyol külügyminiszter, amikor behívatta Argentína madridi nagykövetét.

"A nézetek vitathatóak, de az intézmények, a kormányok vagy az országok vitathatatlanok" - hangsúlyozta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy az együttműködés mindig erősebb, mint a konfrontáció.

A bejelentésből kiderült: María Jesús Alonso Jiménez nagykövet visszahívása végleges.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök felesége ellen április végén indított, úgynevezett előzetes eljárást egy madridi bíróság befolyással üzérkedés és üzleti korrupció gyanúját vizsgálva, amelynek megszüntetését kérte néhány nappal később az ügyészség. A bírósági keresetet benyújtó Manos Limpias (Tiszta Kezek) nevű szervezet elismerte:

sajtóinformációk alapján fordultak a hatóságokhoz, amelynek valóságtartalmáért szerintük azok felelősek, akik publikálták.

A spanyol miniszterelnök az ügy hatására öt napra visszavonult a nyilvánosságtól, hogy megfontolja lemondását a szerinte alaptalan és kitalált állítások miatt. Végül úgy döntött: posztján marad, miután több szolidaritási tüntetést is szerveztek mellette az országban.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×