eur:
387.36
usd:
357.39
bux:
68004.05
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a 14. gépesített dandár parancsnoki állásán a kelet-ukrajnai Kupjanszkban 2024. február 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

Lemondta spanyolországi útját Volodimir Zelenszkij

Ukrajna újabb orosz offenzívával néz szembe északon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken hivatalos látogatást tett volna Madridban, lemondta spanyolországi látogatását - erősítette meg a spanyol sajtó a spanyol királyi palota által kiadott hivatalos program alapján.

A királyi palota szerda reggel frissítette az uralkodó programját, jelezve, hogy a VI. Fülöp király és az ukrán államfő tervezett találkozója, valamint a Zelenszkij tiszteletére rendezett hivatalos ebéd elmarad, az okok megjelölése nélkül.

Az ukrán elnöknek Portugáliába is el kellett volna látogatnia, de a portugál sajtó értesülései szerint valószínűleg ez a látogatás is elmarad.

Ukrajna újabb orosz offenzívával néz szembe északon. Moszkva május 10-én indított újabb támadása Harkivot, az ország második legnagyobb városát fenyegeti, amely az orosz határtól mintegy harminc kilométerre fekszik.

Az ukrán hadsereg kedd este bejelentette, hogy az északi front egyes területein, Harkiv térségében vissza kell vonulnia. "Egyes területeken, Lukjanci és Vovcsanszk közelében az ellenséges tűzre és a gyalogsági támadásra reagálva egységeink kedvezőbb pozíciók felé manővereztek, hogy megmentsük katonáink életét és elkerüljük a veszteségeket. A harc folytatódik" - közölte az ukrán vezérkar a közösségi médiában. "Az ukrán egységek megakadályozzák, hogy az orosz megszállók megvethessék a lábukat. Ellentámadásokat hajtanak végre, a védelmi erők tüzérségi és drónos egységei folyamatosan ellenőrzés alatt tartják az ellenséget" - közölte az ukrán vezérkar.

Vovcsanszkban, a mostani orosz támadás célpontjaként szolgáló legnagyobb városban "kritikus" a helyzet - ismerte el kedden Tamaz Gambarasvili, a helyi katonai közigazgatás vezetője, aki "folyamatos ágyúzásról" és harcokról számolt be a város külterületén.

Az ukrán hadsereg vezérkara szerint az oroszok "taktikai sikereket" érnek el, és mintegy harminc falu áll ellenséges tűz alatt. Mintegy hétezer embert evakuáltak a területről.

Ukrajna szerda reggel megkezdte az országszerte előző este bevezetett áramkorlátozás feloldását, amelyet az elmúlt hónapokban az orosz csapások által az energetikai infrastruktúrában okozott károk miatt vezettek be. A DTEK, az ukrán energiaszektor legnagyobb magánbefektetője azt közölte, hogy a rendkívüli áramszüneteket reggel 9 órakor feloldották a fővárosban, továbbá Kijev, Odessza, Donyeck, valamint Dnyipropetrovszk megyében.

"Az energiaszektor dolgozói minden háztartásban helyreállították az áramszolgáltatást" - tudatta a DTEK.

Címlapról ajánljuk
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

Tudósítónktól
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

A Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy héttel ezelőtt öt lövést leadó Juraj Cintula amatőr íróként volt ismert. A 71 éves nyugdíjas férfi eddigi irodalmi munkásságáért egyre többen érdeklődnek, hogy megértsék tette elkövetésének indítékát. Mint kiderült, több könyvében is megértéssel írt tömeggyilkosokról.

Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához ennél több orosz kell

Bő egymillióan még mindig maradtak Harkivban ukrán lakosok, de a város elfoglalása Moszkva számára szimbolikus jelentőségű volna - vélekedett az InfoRádióban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora. Elmondta, van-e most elég orosz katona ehhez, illetve milyen feltételei vannak még az orosz sikernek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×