eur:
396.08
usd:
370.4
bux:
70378.92
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Nyitókép: Rattankun Thongbun/Getty Images

Súlyos fegyház büntetést kapott a volt miniszter, aki megölte a feleségét - Kazahsztánban

Huszonnégy év börtönnel sújtotta egy asztanai bíróság a felesége meggyilkolásával vádolt Kuandik Bisimbajev volt kazah nemzetgazdasági minisztert.

Az ítélet nem jogerős. A bíróság Bisimbajevet felesége, Szaltanat Nukenova sérelmére különleges kegyetlenséggel elkövetett emberölésben, illetve kínzásban találta bűnösnek. A kenőpénz elfogadása miatt korábban elítélt, s így veszélyes visszaeső bűnözőnek is minősített Bisimbajevnek a büntetését fegyházban kell letöltenie.

A perben a bíróság Bisimbajev egyik rokonát, Bahitzsan Bajzsanovot is bűnösnek találta rendkívül súlyos bűncselekmény eltitkolásában, és négyévi szabadságvesztésre ítélte. Bisimbajevet azzal vádoltak, hogy Nukenovát 2023 elején egy asztanai étteremben meggyilkolta, a per két hónapon át tartott. A nyomozók megállapítása szerint az asszony a férje által egy vita után rá mért súlyos ütések miatt vesztette életét.

Bisimbajev 2016 májusa és decembere között állt a kazah nemzetgazdasági minisztérium élén.

2018 márciusában tízévi börtönre ítélték, és végérvényesen megfosztották közhivatalok betöltésének lehetőségétől. A volt minisztert kenőpénz elfogadásában és sikkasztásban találták akkor bűnösnek. 2019 októberében egy simkenti bíróság az idő előtti szabadlábra helyezéséről döntött.

Szaltanat Nukenova halála hatalmas megdöbbenést váltott ki a húszmillió lakosú, többnyire férfiközpontú Kazahsztánban. Az ügy Kaszim-Dzsomart Tokajev elnököt is cselekvésre késztette, egyebek mellett a törvények szigorítását indítványozta a családon belüli erőszak bűncselekménnyé minősítése érdekében.

A kazah hatóságok szerint az országban évente több mint nyolcvan nőgyilkosságot követnek el, az ENSZ szerint viszont ez a szám eléri a négyszázat.

Címlapról ajánljuk

Netanjahu vádja: Washington visszatartja az Izraelnek szánt fegyvereket

Az Egyesült Államok felülvizsgálja az Izraelnek szánt, nagy pusztítást okozó bombák szállítását. Washington attól tart, hogy ezeket sűrűn lakott területek ellen vethetik be. Előzőleg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: a szövetséges visszatartja a hadi anyagot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×