eur:
390.66
usd:
360.23
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
CHARLOTTESVILLE, VIRGINIA - MAY 04: A protester at the University of Virginia confronts the police as they try to disperse protesters from the encampment on university grounds. on May 4, 2024 in Charlottesville, Virginia. Pro-Palestinian encampments have sprung up at college campuses around the country with some demonstrators calling for schools to divest from Israeli interests amid the ongoing war in Gaza. (Photo by Eze Amos/Getty Images)
Nyitókép: Eze Amos/Getty Images

Tucatnyi őrizetbe vétel a tengerentúli diáktüntetéseken

Az Egyesült Államokban a rendőrség szombaton legalább 25 palesztinbarát tüntetőt őrizetbe vett, és kiürített egy tábort a Virginiai Egyetemen (UVA) - közölte az intézmény. Eközben az amerikai egyetemek további zavargásokra készültek fel a diplomaosztó ünnepségek idején.

Az UVA charlottesville-i kampuszán – ahol a tüntetések nagyrészt békésen zajlottak szombat reggelig – egy videó tanúsága szerint rohamfelszerelésben lévő rendőrök vonultak be az intézmény gyepén lévő táborba, és néhány tüntetőt megbilincseltek.

A diákok szerte az Egyesült Államokban több tucat egyetemen gyűltek össze vagy állítottak fel sátrakat, hogy tiltakozzanak a hónapok óta tartó gázai háború ellen, és felszólítsák Joe Biden amerikai elnököt, aki támogatja Izraelt, hogy tegyen többet a gázai vérontás megállításáért. Azt is követelik, hogy iskoláik váljanak meg az Izrael kormányát támogató vállalatoktól, például a fegyverszállítóktól.

A Virginiai Egyetem közleményében azt írta, hogy a tüntetők több egyetemi szabályzatot is megszegtek, többek között péntek este sátrakat állítottak fel, és hangerősítőket használtak az intézmény területén.

Jim Ryan, az UVA elnöke közleményében azt írta, a tisztviselők tudomására jutott, hogy „az egyetemhez nem kötődő személyek, akik bizonyos biztonsági aggályokat” jelentenek, csatlakoztak a tüntetőkhöz az egyetemen.

Nem világos, hogy a letartóztatottak közül hányan voltak az UVA diákjai.

Az UVA Encampment for Gaza nevű csoport, amely a hét elején közölte, hogy felállította táborát, az Instagramon közzétett bejegyzésében elítélte az egyetem döntését a rendőrség bevonásáról.

Több tucat embert tartóztattak le birtokháborításért a Chicagói Művészeti Intézet előtt egy szombati tüntetésen, miután az intézmény rendőrt hívott, hogy eltávolítsa a tiltakozókat, akik szerinte illegálisan elfoglalták a tulajdonát – közölte a chicagói rendőrség az X közösségi oldalon.

Máshol az összetűzések nem fajultak letartóztatásokig.

Ann Arbor településen palesztinbarát tüntetők rövid időre megzavarták a Michigani Egyetem diplomaosztó ünnepségét. A közösségi médiában megosztott videókon több tucat diák látható, amint a hagyományos fejfedőt és ballagási sapkát viselő, palesztin zászlókat lengető diákok a Michigan Stadion középső folyosóján sétálnak végig a több ezer fős tömeg éljenzése és füttykoncertje közepette.

Az ünnepség folytatódott, és az egyetemi rendőrség a stadion hátsó része felé kísérte a tüntetőket, de Colleen Mastony, az egyetem szóvivője szerint nem történt őrizetbevétel.

A gázai háborúval kapcsolatos ellentétes nézetek az elmúlt hetekben - néha erőszakosan - kaptak hangot az amerikai egyetemeken. Számos intézmény, köztük a New York-i Columbia Egyetem is, rendőri segítséget hívott a tüntetések elfojtására. A rendőrség eddig több mint kétezer tüntetőt vett őrizetbe az ország különböző főiskoláin, egyetemein.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×