eur:
390.95
usd:
366.16
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Bledi-tó és fölötte a bledi vár Szlovéniában 2021. február 15-én. A tó és az azonos nevű település kedvelt idegenforgalmi célpont, de a koronavírus világjárványa miatt bevezetett korlátozások mostanában távoltartják a turistákat.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Korrupció miatt történt változás Szlovéniában

Matjaz Hant, a hárompárti baloldali koalíciós kormány gazdasági miniszterét választották elnökükké szombaton késő éjjel a szlovén Szociáldemokraták, kihívója Milan Brglez európai parlamenti képviselő volt.

Tanja Fajon külügyminiszter még márciusban bejelentette, hogy az áprilisi kongresszuson nem indul újra a tisztségért.

Miután Klemen Zibert, a párt főtitkára lemondott tisztségéről, mert megvádolták az igazságügyi minisztérium által egy túlárazott ingatlan megvásárlásával kapcsolatos ügyben, az SD tisztújító kongresszus összehívását jelentette be.

A botrány miatt végül távozott Dominika Svarc Pipan igazságügyi miniszter is, aki saját pártját, a Szociáldemokratákat vádolta meg azzal: összejátszottak az igazságügyi minisztérium alkalmazottaival, hogy jogtalan haszonra tegyenek szert az épület adásvételéből. Ő később a pártból is kilépett.

A korrupciós vádak miatt az SD jelentős mértékben veszített támogatottságából, Fajon pedig a politikusok népszerűségi listájának aljára került.

Az 53 éves Han mindössze egy nappal a kongresszus előtt jelentette be indulását, amiért sokan bírálták.

A közgyűlésen elmondott beszédében hangsúlyozta: a pártnak meg kell maradnia annak, ami mindig is volt, "a demokrácia, az emberi jogok és a becsületesség őrzőjének".

Jelezte: győzelme nem jelent változást a kormányban és a koalícióban, de a párton belüli megbeszélések után közösen fogják meghatározni, hogy "mik a céljaik és hol vannak a határaik". Hozzátette ugyanakkor: "feltétlenül látom az SD-t a balközép kormányokban".

Az Európai Parlamenti választásokról szólva elmondta: ha az SD-ben nem lesz egység, akkor az eredmény is elvész. Úgy vélte: kiváló jelöltjeik vannak, és egy jó kampánnyal megismételhetik az öt évvel ezelőtti eredményt, és két mandátumot szerezhetnek.

"Mindent megteszek azért, hogy valóban barátokként és elvtársakként dolgozzunk együtt" - húzta alá.

Az SD nem csak új elnököt, hanem négy új alelnököt is választott: Matjaz Nemec európai parlamenti képviselő, Meira Hot parlamenti képviselő, Andreja Katic igazságügyi miniszter és Luka Gorsek, a párt ifjúsági szekciójának elnöke személyében.

A főtitkári tisztséget Ziva Zivkovic nyerte el, aki az igazságügyi miniszter jelenlegi kabinetfőnöke, megválasztásával távozik a minisztériumból.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×