eur:
385.27
usd:
354.79
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
A Bledi-tó és fölötte a bledi vár Szlovéniában 2021. február 15-én. A tó és az azonos nevű település kedvelt idegenforgalmi célpont, de a koronavírus világjárványa miatt bevezetett korlátozások mostanában távoltartják a turistákat.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Korrupció miatt történt változás Szlovéniában

Matjaz Hant, a hárompárti baloldali koalíciós kormány gazdasági miniszterét választották elnökükké szombaton késő éjjel a szlovén Szociáldemokraták, kihívója Milan Brglez európai parlamenti képviselő volt.

Tanja Fajon külügyminiszter még márciusban bejelentette, hogy az áprilisi kongresszuson nem indul újra a tisztségért.

Miután Klemen Zibert, a párt főtitkára lemondott tisztségéről, mert megvádolták az igazságügyi minisztérium által egy túlárazott ingatlan megvásárlásával kapcsolatos ügyben, az SD tisztújító kongresszus összehívását jelentette be.

A botrány miatt végül távozott Dominika Svarc Pipan igazságügyi miniszter is, aki saját pártját, a Szociáldemokratákat vádolta meg azzal: összejátszottak az igazságügyi minisztérium alkalmazottaival, hogy jogtalan haszonra tegyenek szert az épület adásvételéből. Ő később a pártból is kilépett.

A korrupciós vádak miatt az SD jelentős mértékben veszített támogatottságából, Fajon pedig a politikusok népszerűségi listájának aljára került.

Az 53 éves Han mindössze egy nappal a kongresszus előtt jelentette be indulását, amiért sokan bírálták.

A közgyűlésen elmondott beszédében hangsúlyozta: a pártnak meg kell maradnia annak, ami mindig is volt, "a demokrácia, az emberi jogok és a becsületesség őrzőjének".

Jelezte: győzelme nem jelent változást a kormányban és a koalícióban, de a párton belüli megbeszélések után közösen fogják meghatározni, hogy "mik a céljaik és hol vannak a határaik". Hozzátette ugyanakkor: "feltétlenül látom az SD-t a balközép kormányokban".

Az Európai Parlamenti választásokról szólva elmondta: ha az SD-ben nem lesz egység, akkor az eredmény is elvész. Úgy vélte: kiváló jelöltjeik vannak, és egy jó kampánnyal megismételhetik az öt évvel ezelőtti eredményt, és két mandátumot szerezhetnek.

"Mindent megteszek azért, hogy valóban barátokként és elvtársakként dolgozzunk együtt" - húzta alá.

Az SD nem csak új elnököt, hanem négy új alelnököt is választott: Matjaz Nemec európai parlamenti képviselő, Meira Hot parlamenti képviselő, Andreja Katic igazságügyi miniszter és Luka Gorsek, a párt ifjúsági szekciójának elnöke személyében.

A főtitkári tisztséget Ziva Zivkovic nyerte el, aki az igazságügyi miniszter jelenlegi kabinetfőnöke, megválasztásával távozik a minisztériumból.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×