eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Unsplash,com

Újabb plágiumbotrány a norvég kormányban

Doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumvád miatt lemondott pénteken a norvég egészségügyi miniszter. Idén ő a második tárcavezető a norvég kormányban, aki plágiumvádak miatt távozni kényszerül.

A 2021 októberében hivatalba lépett Ingvild Kjerkol egy nappal azt követően mondott le, hogy a norvégiai Nord Egyetem egy vizsgálat után arra a következtetésre jutott, hogy a volt miniszter 2021-ben beadott doktori disszertációja „nem kis mértékben tartalmaz plágiumot”.

Kjerkollal közös sajtótájékoztatóján Jonas Gahr Störe miniszterelnök elmondta, a vizsgálat a plágium szándékosságát is megállapította, ezért a kormány arra a következtetésre jutott, hogy Kjerkolnak le kell mondania.

Maga Kjerkol azt mondta, sem neki, sem szerzőtársának nem volt szándékában mások munkáját lemásolnia. „Bár fáj, ha az embernek nem hisznek, el kell fogadni, hogy az egyetem más véleményen van” – jelentette ki.

Kjerkol idén már a második miniszter a norvég kormányban, aki plágiumvádak miatt lemondott. Januárban Sandra Borch felsőoktatási és kutatási miniszter távozott a tárca éléről, miután egy egyetemista felfedezte, hogy Borch szakdolgozata – beleértve az elütéseket is – megegyezik egy másik szerző munkájával.

Störe kormányában tavaly is történtek személycserék: Anniken Huitfeldt külügyminisztert októberben váltották le, miután kiderült a férjéről, hogy - házastársa tudta nélkül - évekig részvényekkel kereskedett, a tárcavezetőnek pedig magyarázkodnia kellett hivatali döntéseiről házastársa potenciális meggazdagodásával összefüggésben.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×