eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Olaf Scholz német kancellár a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn új, nagy sebességű ICE-vonatokat előállító gyárának avatóünnepségén Cottbusban 2024. január 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Kemény bírálat Olaf Scholznak: egyes iparágak középtávon megszűnnek

A szakemberhiány, a bürokrácia, a magas kamatok és a megemelkedett energiaárak egyre súlyosabb terhet jelentenek a német cégek számára. A Német Iparszövetség (BDI) elnöke, Siegfried Russwurm alig néhány hónapja vélekedett úgy, hogy az ország immár "a vesztesek útján" jár, különösen nemzetközi összehasonlításban. Most "rátett egy lapáttal", és bírálatát elsősorban a kancellárnak címezve egyenesen két elveszett évről beszélt. Szerinte Scholz nincs tisztában a helyzet súlyosságával.

A Német Iparszövetség a német ipar és az iparhoz kapcsolódó szolgáltatók ernyőszervezete. Csaknem 40 iparági szövetséget és több mint 100 000 vállalatot képvisel, amelyek mintegy 8 millió munkavállalót foglalkoztatnak. A szövetség elnöke ezúttal a Süddeutsche Zeitung című lapnak fejtette ki véleményét a német gazdaság helyzetéről.

Mostani értékelésében gyakorlatilag megerősítette korábbi lesújtó nézetét,

sőt, a 2021 decemberében hivatalba lépett kormánykoalíció eddigi gazdasági teljesítményét egyenesen úgy értékelte, hogy a kormányzati ciklus első két éve valójában két elveszett esztendő volt.

Az eredmény pedig - mint fogalmazott - egy lényegesen lassabb növekedés, mint a hasonló potenciállal rendelkező országokban tapasztalható fejlődés. A két elveszett év állítása szerint annak ellenére igaz, hogy egyes irányokat már a korábbi kormánykoalíció is rosszul választott meg.

A BDI elnöke ezúttal elsősorban a kancellárt bírálta a kialakult helyzetért. Miközben az iparági szövetségek, illetve a vállalatok Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszterrel rendszeres párbeszédet folytatnak, a kancellár gyakran csupán panaszkodással vádolja őket.

Russwurm szerint a Scholz vezette kancellári hivatalban alábecsülik a helyzet súlyosságát.

Az elhibázott gazdaságpolitika eredménye, hogy "a növekedési trend nálunk jóval lassabb, mint valamennyi, Németországgal összehasonlítható országban és több uniós szomszédban.

Ez pedig azt jelenti, hogy Németország velük szemben folyamatosan veszít piaci részesedéseiből" - jelentette ki.

A szövetség vezetője őszinte vitát sürgetett arról, hogy melyek azok az iparágak, amelyet illetően Németország a megváltozott nemzetközi körülmények között még képes és kíván is teljesíteni, és milyen feltételek között.

"Ha számunkra fontos a stratégiai szuverenitás, tudomásul kell vennünk, hogy annak ára van, és el kell fogadnunk a magasabb költségeket" - jelentette ki, hozzátéve, hogy egyes esetekben a szubvenciók is indokoltak.

"De világos az is, hogy eges iparágak középtávon megszűnnek Németországban"

- tette hozzá.

Nem sokkal a BDI-elnök meglehetősen borúlátó értékelése előtt tették közzé a legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézetek növekedési előrejelzését az idei esztendőre. A négy vezető intézet, a müncheni ifo, a kieli IfW, az esseni RWI és a hallei IWH mindössze 0,1 százalékos GDP-növekedést vár 2024-re.

A közös előrejelzés szerint ebben az évben az általuk eddig vártnál jóval kisebb mértékben nő a német GDP az export visszaesése és a gyenge belső kereslet miatt.

A korábbi becslés 1,3 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×