eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
GAZA CITY, GAZA - DECEMBER 10: An aerial view of Al-Shifa Hospital, where Palestinians are sheltering and trying to survive under difficult conditions due to the ongoing Israeli attacks in Gaza City, Gaza on December 10, 2023. Some of the Palestinians staying in the hospital had their homes destroyed in the attacks, while others thought it was safe and started to stay in the hospital. All hospitals in the northern Gaza Strip are currently out of service, despite efforts to reactivate any of the hospitals in the devastated area. (Photo by Abdulqader Sabbah/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Abdulqader Sabbah/Anadolu via Getty Images

Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a gázai Sifa kórházban

Az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között hajnalban - jelentette az IDF szóvivője hétfőn.

Daniel Hagari katonai szóvivő szerint azonnali beavatkozást igénylő hírszerzési információt követően a Sifa kórház területének meghatározott részén „precízen meghatározott” katonai műveletet hajtottak végre.

Izraeli értesülések szerint a Hamász vezetői a kórház területéről irányították Izrael elleni harcukat. Hagari hangsúlyozta, hogy nem a gázai civilek, hanem a civilek mögött rejtőzködő Hamász ellen harcolnak, és igyekeznek elkerülni a civilek sérülését.

Az IDF éjjel fél 2-kor körülvette a kórházat, ezzel megakadályozva a fegyveresek elmenekülését. Reggelig mintegy nyolcvan palesztint tartóztattak le. Felszólították a palesztin fegyvereseket, hogy hagyják el a kórházat, és adják meg magukat.

Az IDF drónok és különleges technikai eszközök bevetésével harcol, hogy taktikai, hírszerzési és hadműveleti előnyt biztosítson katonáinak. A razzia célja annak megakadályozása, hogy a Hamász ismét a Gázai övezet északi részének terrorista főhadiszállásává alakítsa a Sifa kórház épületegyüttesét.

Az IDF arabul beszélők segítségével kommunikál a kórházban található gázaiakkal, és saját orvosai is részt vesznek a rászorulók megsegítésében. Az akció mellett humanitárius segélyeket, vizet és élelmet is szállítanak az intézménybe; a betegek és az egészségügyi személyzet evakuálására nincs szükség.

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint halottak és sebesültek vannak a kórházban, az intézmény bejáratánál tűz ütött ki, és a kommunikáció megszakadt.

Izraelt heves nemzetközi bírálat érte tavaly, amikor az IDF először támadta meg a kórházat, amely alatt később alagutakat tártak fel. Az IDF szerint ezeket a járatokat és földalatti termeket a Hamász parancsnoki és irányító központként használta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×